Andrian Candu: Unirea R. Moldova cu România ar însemna război civil

Adrian  Candu
Adrian  Candu (Florin Chirila/Epoch Times)

Preşedintele Parlamentului moldovean, Andrian Candu, a declarat recent pentru o publicaţie ucraineană că nu se consideră un avocat al unirii R. Moldova cu România, subiectul în opinia sa, fiind extrem de „delicat” deoarece ţara este multinaţională cu Găgăuzia la sud şi Transnistria la nord.

„Trebuie să fim foarte, foarte, foarte atenţi”, a menţionat Andrian Candu precizând că „o unire directă ar însemna în cel mai rău caz un război civil cu victime, în cel mai bun, unirea unor sate, raioane şi jumătate din Chişinău”.

De asemenea, acesta a amintit că potrivit Constituţiei în cazul luării deciziei de unire a R. Moldova cu o careva ţară, (spre exemplu România), găgăuzii au dreptul la autodeterminare naţională, iar asta ar însemna destrămarea R. Moldova.

De menţionat că Andrian Candu a recunoscut că deţine paşaport românesc din 1994, de când învăţa în România, cu toate acestea el iubeşte Moldova, fiind un patriot al ţării. ”Am depus jurământ Moldovei. Tot ce fac în fiecare zi este pentru Moldova."