Angela Merkel: Lider mondial şi ... casnică

Cancelarul german Angela Merkel
Cancelarul german Angela Merkel (Sean Gallup / Getty Images)

O nouă broşură publicată luni de Uniunea Creştin Democrată (CDU) o prezintă pe Angela Merkel în calitate de lider mondial şi de... casnică, relatează Der Spiegel.

'Îmi place să gătesc', explică Merkel în broşură, 'iar favoritele mele sunt supa de cartofi şi rulada'.

Pentru neiniţiaţii în bucătăria germană, rulada constă din carne rulată feliată, umplută adesea cu murături şi alte legume. În trecut, Merkel a declarat că între telefoanele despre criza zonei euro, de la miezul nopţii, şi deplasările în ţări străine, încă îşi mai găseşte timp pentru a pregăti micul dejun pentru soţul ei.

'Soţul meu se plânge rar', povesteşte Merkel. 'Singurul lucru care îl nemulţumeşte este că stratul crocant de pe prăjitură este prea sărăcăcios pentru gustul lui. La urma urmei, e fiu de brutar', glumeşte cancelarul.

Deşi soţul său nu găteşte, lui Joachim Sauer i-a plăcut întotdeauna să pună la cuptor plăcinte în timpul său liber. La rândul său, Merkel recunoaşte că îi place să coacă prăjituri cu prune în timpul week-end-urilor.

'Sunt un grădinar pasionat şi îmi place să îmi cultiv propriile legume în grădină', adaugă ea. 'Nu e mult, dar este suficient pentru o masă ocazională', mărturiseşte Angela.

În interviurile din ultimii ani, Merkel a povestit destul de multe despre preferinţele culinare pe care le împărtăşeşte cu soţul său - şi cu asemenea gusturi - comentează Der Spiegel - nu este de mirare că politicile cancelarului sunt de multe ori terne.

Aşa cum remarca tabloidul Berliner Zeitung, pentru micul dejun, cuplul preferă cârnaţii de sânge şi leberwurst-ul şi are o preferinţă pentru cafeaua în stil turcesc.

În plus faţă de supa de cartofi şi de ruladă, cancelarului îi place să pregătească 'Königsberger Klopse' (chifeluţe de carne prusace în sos alb), păstrăv şi spaghete bolognese. Pentru desert Merkel preferă o simplă farfurie cu brânzeturi, iar pentru după-amiază o farfurie de legume - de obicei morcovi.

În noua broşură, Merkel vorbeşte şi despre viaţa sa privată, observând în exact 11 cuvinte de regret că prima sa căsătorie, din timpul anilor de studenţie, nu a durat mult. În privinţa mariajului cu Sauer, cu care s-a căsătorit în 1998, cancelarul mărturiseşte: 'atunci când avem timp liber, ne place să-l petrecem în natură cât mai mult posibil: drumeţii în timpul verii şi plimbări lungi în timpul iernii. Amândoi iubim muzica clasică, în special opera'.