Anglia elimină paşapoartele COVID, impunerea purtării măştilor şi restricţiile de telemuncă

Miscări bruşte în Marea Britanie
Premierul britanic Boris Johnson - 19 ianuarie 2022
Premierul britanic Boris Johnson - 19 ianuarie 2022 (Justin Tallis/AFP via Getty Images)

Restricţiile împotriva COVID - inclusiv paşapoartele de vaccinare, regulile de impunere a măştilor şi recomandările pentru lucrul la domiciliu vor fi eliminate în Anglia, a anunţat miercuri premierul britanic Boris Johnson.

Johnson a sugerat, de asemenea, că regulile de autoizolare ar putea fi, de asemenea, eliminate la sfârşitul lunii martie, pe măsură ce pandemia virusului Wuhan devine endemică.

Începând de azi, guvernul Regatului Unit nu mai cere oamenilor să lucreze de acasă.

Impunerea prezentării unui paşaport de vaccinare pentru frecventarea cluburilor de noapte şi evenimente mari nu va fi reînnoită, atunci când expiră - pe 26 ianuarie.

Începând de joi, purtarea măştii în interior nu va mai fi obligatorie nicăieri în Anglia.

Cerinţa ca elevii de liceu să poarte măşti în timpul orelor şi în zonele comune va fi, de asemenea, eliminată din ghidul naţional al Departamentului pentru Educaţie.

Anunţul făcut de Boris Johnson a fost primit cu urale în Camera Comunelor din partea parlamentarilor.

Persoanele care sunt testate pozitiv pentru COVID-19 şi contactele lor nevaccinate sunt încă obligate să se autoizoleze, dar premierul britanic a spus că „se aşteaptă foarte mult ca regula să nu se reînnoiască” atunci când reglementările expiră, pe 24 martie.

„Pe măsură ce COVID devine endemic, va trebui să înlocuim cerinţele legale cu sfaturi şi îndrumări, îndemnând persoanele infectate să fie precaute şi să aibă consideraţie faţă de ceilalţi”, a menţionat premierul.

Solicitat să elimine regulile de testare pentru călătorii vaccinaţi în Marea Britanie, Boris Johnson a declarat că guvernul revizuieşte aranjamentele de testare pentru călătorii şi că va transmite un anunţ în zilele următoare.

Dar premierul a refuzat să reconsidere impunerea vaccinării pentru personalul medical, insistând că „există dovezi clare că profesioniştii din domeniul sănătăţii ar trebui să se vaccineze”.

Johnson le-a transmis parlamentarilor că guvernul britanic a decis să elimine aşa-numitele măsuri cuprinse în „Planul B” miercuri dimineaţă, deoarece datele sugerează că valul de infecţie cu Omicron a atins apogeul la nivel naţional şi a atribuit stabilizarea numărului de internări în spitale „campaniei extraordinare de conştientizare” şi respectarea măsurilor de restricţie de către public.

Înlăturarea măsurilor „Planului B” împotriva virusului Wuhan are loc în timp ce prim-ministrul se luptă cu o presiune crescândă pentru a demisiona din cauza presupuselor petreceri ce au sfidat carantina şi care au avut loc la reşedinţa oficială din Downing Street nr. 10.

Premierul a primit, luni, o petiţie semnată de peste 200.000 de persoane, care solicitau eliminarea paşapoartelor pentru vaccin şi a certificărilor similare.

O petiţie separată prin care se cere anularea obligativităţii vaccinării pentru personalul medical, care a fost, de asemenea, transmisă luni premierului, era susţinută de aproximativ 160.000 de semnături.

Guvernele din Scoţia şi Ţara Galilor au anunţat, de asemenea, eliminarea restricţiilor din cauza tulpinii Omicron, dar purtarea obligatorie a măştilor în interior şi paşapoartele de vaccinare vor rămâne în vigoare.