ANI dă iar lovitura printre "aleşi". 24 de primari, viceprimari şi consilieri găsiţi incompatibili

Agenţia Naţională de Integritate a luat la bani mărunţi 24 de edili, bănuiţi că şi-au suplimentat veniturile făcând parte din varii consilii de administraţie sau încheind contracte avantajoase pentru ei şi familiile lor.
Bogdan Stan, preşedinte,  Agenţia Naţională de Integritate (ANI)
Bogdan Stan, preşedinte, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Agenţia Naţională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate precum şi existenţa conflictului de interese de natură administrativă şi penală în cazul a 24 foşti sau actuali aleşi locali.

Printre cei 24 de aleşi locali se regăsesc primarul municipiului Târgovişte, primarul din Roşiorii de Vede, primarii oraşelor Lipova, Costeşti, Ardud şi Zlatna, plus mulţi viceprimari, primari de comune şi consilieri locali. În total, 11 primari, 8 viceprimari, 1 fost viceprimar şi 4 consilieri locali au fost găsiţi incompatibili de ANI.

Parte din cei incompatibili sunt acuzaţi că au ocupat şi funcţii în varii Consilii de Administraţie, alţii că au semnat contracte din care au beneficiat fie direct ei înşişi, fie membri ai familiilor lor.

Fostul primar al municipiului Târgovişte, Gabriel Florin Boriga, de exemplu, este acuzat că a exercitat simultan cu atribuţiile de primar (funcţie pentru care i-a fost achitată o indemnizaţie lunară, potrivit dispoziţiilor art. 57 alin. (5) din Legea nr. 215/2001) şi alte activităţi remunerate ca urmare a participării sale în comisiile de selecţie a operatorilor de taxi, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. k) din Legea nr. 161/2003.

În schimb, Cristian Duică, edilul din Roşiorii de Vede, este acuzat că, în calitate de primar, a încheiat un număr de opt contracte de servicii în valoare totală de 496.760,72 lei cu S.C. Modul Proiect S.A. (societate în cadrul căreia a deţinut funcţia de preşedinte al Consiliului de administraţie până la data de 26 iunie 2012) şi respectiv, Radio Impact 94,4 FM Roşiorii de Vede, aparţinând S.C. Topro S.R.L. (societate în cadrul căreia a deţinut funcţia de administrator şi calitatea de asociat, până la data de 26 iunie 2012), societăţi comerciale cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii 5 ani sau din partea cărora a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură.

La fel ca omologul său din Roşiori, Jichici Iosif Mircea, primar al oraşului Lipova, judeţul Arad, în calitate de edil a întocmit şi semnat proiectele de hotărâre care au stat la baza adoptării Hotărârilor Consiliului Local al Oraşului Lipova din data de 28 mai 2013 şi 27 iunie 2013, privind însuşirea, respectiv aprobarea P.U.Z.-ului ,,Parc fotovoltaic cu putere instalată mai mică de 5,5 MW şi lucrări anexe: Racord electric la S.E.N., împrejmuire şi drum de acces”, în favoarea beneficiarului S.C. R.T.I. Solar S.R.L., societate comercială cu care acesta avea o relaţie de angajament şi de la care urma să obţină venituri.