ANI vrea numele românilor care şi-au ascuns banii în conturile filialei elveţiene a băncii HSBC

Horia Georgescu
Horia Georgescu (Epoch Times România)

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a solicitat, luni, în cadrul unei scrisori, reţelei internaţionale de jurnalişti de investigaţie ICIJ să-i transmită lista nominală a românilor despre care sunt informaţii că deţin conturi la instituţiile bancare elveţiene şi care, potrivit legii, trebuie să-şi declare averile, argumentând că se află într-o fază preliminară declanşării unei investigaţii, scrie publicaţia gândul.info.

"Pentru că suntem într-o etapă preliminară declanşării unei investigaţii şi având în vedere datele şi informaţiile din articolele "Banking Giant HSBC Sheltered Murky Cash Linked to Dictators and Arms Dealers" şi "Explore the Swiss Leaks Data", în măsura în care aveţi astfel de informaţii, vă rugăm să ne transmiteţi lista nominală a cetăţenilor români despre care există informaţii că deţin conturi în instituţiile bancare elveţiene.

Totuşi, dacă nu sunteţi în măsură să ne trimiteţi lista completă, am aprecia să ne trimiteţi lista de persoane pe care, folosind informaţii din surse deschise, le identificaţi ca făcând parte din categoria persoanelor obligate, potrivit legii, să-şi declare averea şi interesele", a transmis ANI.

Demersul ANI are loc după ce Rise Project a publicat marţi o investigaţie din care reiese că pesedistul Viorel Hrebenciuc avea două conturi secrete la filiala elveţiană a băncii britanice HSBC.

Potrivit publicaţiei citate, filiala elveţiană a băncii britanice HSBC a găzduit conturi secrete care depăşesc 100 de miliarde de dolari, până în 2007, iar aceste conturi aparţineau unor persoane publice, diplomaţi şi magistraţii, dar şi unor traficanţi de arme, intermediari ai dictatorilor din lumea a treia şi ai altor infractori.

De altfel, filiala elveţiană a băncii britanice HSBC îi încuraja pe aceştia să îşi ascundă banii de autorităţile din ţările lor, permiţându-le astfel să scape de taxe sau de rigorile justiţiei.

Nu mai puţin de 219 persoane şi firme din ţara noastră sau care au legături cu România au depus peste 1,3 miliarde de dolari la HSBC, începând cu 1974 până în 2007, printre aceştia numărându-se şi foşti sau actuali politicieni. Cea mai mare sumă deţinută într-un cont românesc la banca elveţiană este de peste 800 de milioane de dolari.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne