Anticorpii împotriva virusului Wuhan dobândiţi după infecţie naturală rezistă cel puţin 12 luni - studiu

Machetă a virusului Wuhan la o expoziţie ştiinţifică din  acelaşi oraş, provincia Hubei, China, 18 iulie 2021
Machetă a virusului Wuhan la o expoziţie ştiinţifică din acelaşi oraş, provincia Hubei, China, 18 iulie 2021 (Getty Images)

Sistemele imunitare ale marii majorităţi a persoanelor care au fost infectate cu virusul Wuhan continuă să poarte anticorpi împotriva virusului timp de cel puţin 12 luni, potrivit unui studiu evaluat de către colegi şi acceptat de Jurnalul European de Imunologie din 24 septembrie.

Oamenii de ştiinţă de la Institutul finlandez pentru Sănătate şi Bunăstare au studiat prezenţa anticorpilor la 1.292 de subiecţi la opt luni după infecţie. Ei au descoperit că 96% dintre aceştia purtau, încă, anticorpi neutralizanţi şi 66% purtau, încă, un tip de anticorpi numit nucleoproteină igg.

Oamenii de ştiinţă au investigat apoi nivelurile de anticorpi la un an după infecţie prin selectarea aleatorie a 367 de subiecţi din grupul original, care nu fuseseră încă vaccinaţi. 89% dintre ei purtau încă anticorpi neutralizanţi, iar 36% purtau, încă, anticorpul igg.

Nivelurile de anticorpi au fost mai mari la subiecţii care au făcut COVID-19 cu simptome severe. În comparaţie cu cei care au avut o variantă uşoară a bolii, aceşti subiecţi aveau de două până la şapte ori mai mulţi anticorpi timp de cel puţin 13 luni după infecţie.

„Studiile asupra persoanelor care s-au recuperat după infecţia cu [virusul Wuhan, n.r.] sunt cruciale pentru a determina cât timp persistă anticorpii după infecţie şi dacă aceşti anticorpi protejează împotriva reinfecţiei”, au scris oamenii de ştiinţă (pdf).

În ciuda protecţiei durabile împotriva tulpinii originale a virusului Wuhan, studiul a constatat că eficienţa neutralizării împotriva variantelor Alpha, Beta şi Delta a scăzut în timp. Eficienţa a fost „considerabil scăzută” pentru tulpina Beta şi a fost „doar uşor redusă” pentru varianta Alpha. Pentru varianta Delta, tulpina dominantă în numeroase ţări acum, studiul a constatat că 80 la sută dintre subiecţi aveau încă protecţie la 12 luni după infecţie.

Un studiu publicat în Nature Medicine, în luna mai, a constatat că nivelurile de anticorpi neutralizanţi la o persoană sunt foarte predictive pentru protecţia imunitară împotriva infecţiilor şi a bolilor severe cauzate de virusul Wuhan. Studiile anterioare au arătat că anticorpii persistă la şase până la 12 luni după infecţie.

În ciuda protecţiei robuste şi durabile după o infecţie, obligativitatea vaccinării împotriva virusului Wuhan nu oferă excepţii pentru cei care s-au recuperat după COVID-19. O anchetă efectuată de Epoch Times asupra obligativităţii vaccinării pentru colegiile şi universităţile din SUA nu a găsit nici măcar o instituţie de învăţământ care să ofere excepţii studenţilor care au dobândit imunitate pe cale naturală.

Restricţiile şi obligativitatea vaccinării impuse recent la nivel de stat şi federal în SUA ignoră, de asemenea, imunitatea dobândită.