Antonescu: Băsescu este în continuare preşedinte din cauza prostiilor făcute de Ponta

Victor Ponta versus Crin Antonescu
Victor Ponta versus Crin Antonescu (Epoch Times)

Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat duminică, în cadrul unei conferinţe de presă la Piteşti, că faptul că preşedintele Traian Băsescu ocupă încă această funcţie se datorează unei „sume de prostii şi de lucruri incorecte” făcute de premierul Victor Ponta.

Alianţa USL a avut ca principal argument electoral înlăturarea lui Traian Băsescu din scaunul prezidenţial, iar mulţi dintre alegători, convinşi de campaniile agresive de defăimare ale Antenelor, au votat USL tocmai din această cauză. Acum, în pragul alegerilor, liderul liberal reia retorica antibăsistă şi se departajează de fostul său coleg de alianţă de la PSD dând vina pe el pentru insuccesul acestei misiuni asumate de amândoi. Până să se rupă USL, când tensiunile dintre liberali şi social-democraţi erau în creştere, Antonescu fusese acuzat la rândul său, de liderii PSD în frunte cu Ponta, de o apropiere prea mare faţă de şeful statului, unii dintre aceştia sugerând chiar că duce tratative secrete cu acesta.

„Traian Băsescu e în continuare preşedinte, ba chiar i-a mai crescut cota, pentru că domnul Ponta a făcut o sumă de prostii şi o sumă de lucruri incorecte şi domnul Traian Băsescu va rămâne în aceste condiţii preşedinte până în 21 decembrie”, a precizat Crin Antonescu.

Liderul liberal este de părere că un alt factor care a contribuit la acest lucru este faptul că premierul Ponta l-a desemnat ministru de Interne pe Ioan Rus care, „în momentul în care s-a ajuns la referendum, a refuzat să ţină cont de solicitările legitime de a reanaliza numărul de alegători şi a comunicat o cifră fantasmagorică”.

Un alt motiv pentru care şeful statului este în funcţie, susţine Antonescu, este acela că „s-a intervenit în plan diplomatic în forţă în favoarea sa”, dar şi acela că „la nivelul Curţii Constituţionale s-a produs acea erată care a schimbat textul de referinţă din Legea referendumului în Legea alegerilor prezidenţiale şi aşa s-a reinterpretat cvorumul”.

Antonescu a amintit şi despre semnarea acelui faimos pact de coabitare dintre preşedinte şi premier, precum şi de numirea şefilor de parchete, factori care au consolidat puterea preşedintelui.

Liderul liberalilor a vorbit şi despre alegerile prezidenţiale, subliniind faptul că strategia PNL până la alegerile prezidenţiale nu include „niciun fel de fuziune” cu alt partid.

"Nu avem în strategia noastră, pentru viitorul imediat, niciun fel de fuziune. Viitorul imediat, având în vedere că timpul nostru e marcat de alegeri, înseamnă până la prezidenţiale", a declarat Crin Antonescu duminică.

Totodată, Antonescu a susţinut că dacă va ajunge pe scaunul de la Cotroceni „la scurtă vreme Ponta nu mai e premier”, acesta fiind de părere că singura variantă în care Ponta şi-ar putea păstra mandatul de premier este cea în care PSD ar câştiga alegerile prezidenţiale.

Preşedintele PNL a remarcat dificultăţile prin care trece PSD în a-şi găsi un candidat pentru prezidenţiale.

„Sunt unii care se oferă, cum ar fi Tăriceanu sau Geoană. Sunt alţii pe care domnul Ponta i-ar vrea, cum ar fi Isărescu sau Maior, dar care, din diferite motive, nu vor dânşii. Nu ştiu ce o să se întâmple. Dacă găseşte totuşi pe cineva şi-l scoate preşedinte, atunci rămâne premier”, a adăugat Antonescu.