Anul Nou Chinezesc 2018: Anul Câinelui

Câinele de Aur vă aduce un An prosper!
Câinele de Aur vă aduce un An prosper! (Alina / Epoch Times)

Odată ce Anul Cocoşului se va termina pe 16 februarie 2018, vom intra în Anul Câinelui, al unsprezecelea semn al zodiacului chinezesc.

"Loial, inteligent, sensibil şi curajos" sunt cuvintele folosite pentru a descrie Anul Câinelui - care începe vineri, 16 februarie 2018. Atunci este momentul ca Anul Cocoşului cel vestitor şi împăunat să plece, iar Câinele să preia conducerea.

Câinele este cel de-al 11-lea animal, între cele 12 semne zodiacale chinezeşti: şobolan, bivol, tigru, iepure, dragon, şarpe, cal, oaie, maimuţă, cocoş, câine şi porc.

Simbol de bun augur

Cuvântul chinezesc pentru lătrat de câine este 汪汪 (wang wang). Sună exact la fel ca 旺旺 (wang wang), care are înţelesul de "prosper" în chineză. Dacă se întâmplă ca un câine să intre într-o casă, acest lucru este considerat un simbol de bun augur. Prin urmare, mulţi chinezi se aşteaptă ca anul câinelui să fie un an norocos.

Câinii au apărut în pictura timpurie însoţind doamnele de la Curte, începând cu dinastia Tang (618-907 d.Hr.), pentru a ilustra o viaţă plăcută. În poemul "Întoarcerea la ferma mea" de Tao Yuanming (365-427 d.Hr.), unul dintre cei mai mari poeţi ai perioadei dinastiilor Jin de Est (317-420) şi Song (420-479), ne-a dat o imagine a vieţii rurale paşnice şi pline de viaţă:

暧暧远人村,依依墟里烟。

狗吠深巷中,鸡鸣桑树颠。

Satul îndepărtat se întrevede vag în zare,
Fumul coşurilor plutind în aer.
Pe uliţele tăcute un câine vagabond latră,
Printre duzi, cocoşii cântă voioşi.

Legătura profundă cu fiinţa umană

Începând din comuna primitivă, câinii au jucat multe roluri în viaţa oamenilor: de companie, ajuor la vânătoare, de strângere a turmelor, transportul produselor, pază, ajutor al nevăzătorilor şi al poliţiei etc. De secole bune, câinii sunt prieteni de nădejde ai oamenilor.

Ei îi apără cu curaj sau îi ajută pe cei care sunt în nevoie. Despre câini se crede că sunt capabili să înţeleagă spiritul uman şi se supun stăpânului, cu care au o legătură profundă. Câinele a fost recunoscut ca cel mai credincios şi curajos prieten al omului.

Răbdare

În cultura asiatică cea mai emoţionantă poveste despre câini este a lui Hachiko, câinele care şi-a aşteptat devotat în fiecare zi stăpânul să se întoarcă de la lucru peste 9 ani în faţa staţiei Tokyo după moartea stăpânului său. Hachiko s-a născut la 10 noiembrie 1923 şi a murit la 8 martie 1934. Stăpânul său a fost Ueno - un profesor la Universitatea din Tokyo. Cei doi foarte buni prieteni. Se întâlneau în fiecare zi la gara Shibuya după ce Ueno se întorcea de la Universitate. Stăpânul său a murit din cauza unei hemoragii cerebrale la universitate într-o zi, în 1925, şi nu s-a mai întors niciodată. Neştiind că stăpânul său a murit, câinele a aşteptat în fiecare zi, în aceeaşi loc, ca prietenul său uman să se întoarcă. Fidelitatea câinelui faţă de stăpânul său a atins inimile multor oameni din Japonia şi din lume. În cinstea loialităţii lui Hachiko, în aprilie 1934, acestuia i-a fost ridicată o statuie de bronz în faţa staţiei Shibuya.