Anvelope de vară vs anvelope all season

Anvelope de vară vs anvelope all season
Anvelope de vară vs anvelope all season (Facebook)

Mulţi şoferi doresc să-şi doteze maşina cu anvelope all season, deoarece nu consideră convenabil să cumpere două seturi de anvelope pe care să le schimbe în funcţie de sezon, lucru ce costă destul de mult ce-i drept. Însă cei care cred că anvelopele all season sunt cea mai bună soluţie, deoarece sunt eficiente şi vara şi iarna în egală măsură, trebuie să ştie că acest concept este greşit.

Anvelopele all season sunt potrivite pentru acei şoferi care se deplasează mai mult în oraş şi care nu sunt înnebuniţi după viteză şi frânare bruscă în ultimul moment. Iar dacă aceşti şoferi vor să meargă pe varianta all season, ar trebui să aleagă anvelopele cu profil asemănător celor de iarnă, care să îi ajute pe zăpadă şi gheaţă, dar totuşi să fie conştienţi că distanţa de frânare va trebui mărită la temperaturi crescute.

Şoferii care se deplasează mult şi în oraş şi în exterior, şi cei care sunt grăbiţi, ar trebui să renunţe la ideea anvelopelor all season. Anvelopa all season este un compromis, un produs de mijloc care nu poate oferi performanţă în condiţii extreme.

Anvelope de vară vs anvelope all season. Unde şi când sunt bune anvelopele all season?

Anvelopele all season sunt oarecum bune doar în ţările cu o climă foarte blândă, unde iarna temperatura nu scade prea mult, iar vara nu depăşeşte 25-30 grade. În ţări precum România, unde iarna se poate ajunge lejer la -15 grade Celsius, iar vara asfaltul "sare" peste 50 de grade, lucrurile nu mai stau deloc bine cu acest tip de anvelope.

Practic un “cauciuc” all season în România nu va fi bun nici vara nici iarna, vara fiind prea moale, iar pe timpul iernii prea rigid pentru a oferi aderenţa optimă.

Anvelopele all season permise în România pe timpul iernii trebuie să aibă şi inscripţia MS (Mud Snow).

Anvelope de vară vs anvelope all season. Diferenţele dintre anvelopele all season şi cele de vară

Anvelopele de vară sunt proiectate pentru a oferi aderenţă optimă la temperaturi mari, fiind construite dintr-un cauciuc mai rigid care nu se poate comportă bine la temperaturi mici. În general se consideră că sub 7 grade Celsius, o anvelopă de vară îşi pierde complet calităţile în favoarea celei de iarnă. Anvelopele all season oferă o aderenţă bună la graniţa dintre anvelopele de vară şi cele de iarnă, dar nu excelează la niciuna din extreme. Iar acest lucru nu le face bune pe toată perioada anului.

Anvelope de vară vs anvelope all season. Aderenţa şi distanţa de frânare

Distanţa de frânare şi siguranţa în viraje sunt direct proporţionale cu aderenţa anvelopelor. Dacă anvelopa nu este proiectată să ofere aderenţă la temperatura la care se rulează în momentul respectiv, nu va face faţă cerinţelor iar maşina riscă să intre în derapaj.

Anvelopele de vară au aderenţă sporită pe suprafeţe uscate, în comparaţie cu anvelopele all season ori de iarnă. Anvelopele all season au aderenţă sporită mai mult pe suprafeţele acoperite de zăpadă, noroi ori umezeală, în comparaţie cu cele de vară.

Aderenţa este caracteristica primară de siguranţă la un autovehicul şi nu se poate pune problema de a circula cu anvelope nepotrivite. De aceea specialiştii spun că anvelopele all season nu pot oferi niciun avantaj în faţa celor de vară şi de iarnă, în afara cazurilor în care se circulă ocazional.

Anvelope de vară vs anvelope all season. Compoziţie şi durabilitate

În fabricarea anvelopelor de tipul all season se foloseşte o compoziţie intermediară între cauciucurile de iarnă şi cele de vară. Această compoziţie facilitează anvelopelor all season rularea în siguranţă pe drumuri denivelate ori în condiţii meteo neprietenoase.

Datorită procentului scăzut de cauciuc natural şi dioxid de siliciu, anvelopele de vară au o durabilitate mai mare. Cauciucul folosit în compoziţia lor este conceput în aşa fel încât să se dilate cât mai puţin la diferenţele mari de temperatură dintre iarnă şi vară, sporind astfel durata de viaţă a pneului.

Anvelope de vară vs anvelope all season. Costuri

Soferii care circulă normal cu maşina şi nu o păstrează doar pentru weekend-uri cu soare, pot schimba anvelopele destul de des (la 3-4 ani). În tot acest timp, două seturi separate de anvelope vor rezista mai mult decât un singur set, vor oferi o performanţă şi mai ales o siguranţă net superioară. Mai mult, anvelopele bune all season sunt mai scumpe decât celelalte tipuri şi se tocesc mai repede vara, aşa că nu se poate vorbi despre o reducere a costurilor.

Sursa: ityres.ro

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură