Aparentul călău al lui James Foley este un jihadist pe nume John, din Marea Britanie

Jurnalistul american James Foley, care ar fi fost decapitat de Statul Islamic.
Jurnalistul american James Foley, care ar fi fost decapitat de Statul Islamic. (Captură.)

Presa internaţională a dezvăluit, miercuri, că extremistul islamic care l-a decapitat pe jurnalistul american James Foley poate fi un militant jihadist, din Londra, care se recomandă ca ”John”.

Agenţiile de informaţii din Statele Unite şi Marea Britanie investighează rapoartele care susţin că militantul Statului Islamic din Irak şi Levant (ISIL), ale cărui acţiuni brutale au şocat mapamondul, este conducătorul unui grup de radicali britanici specializaţi în luarea de ostatici.

Cu baza în fortăreaţa ISIL din Raqqa, Siria, "John" este descris ca fiind un membru educat, inteligent şi dedicat al grupului terorist extremist.

Operând îndeaproape cu alţi doi militanţi britanici, grupul a fost denumit ”The Beatles” de ceilalţi radicali din cauza naţionalităţii lor.

Experţii avertizează că extremiştii britanici care luptă în Irak şi Siria se numără printre cei mai ”răi şi cruzi” criminali în regiune.

Shiraz Maher, din cadrul Centrului Internaţional pentru Studii despre Radicalizare al King’s College, Londra, a declarat că peste 500 de britanici despre care se ştie că au călătorit în Siria şi Irak au devenit mai ”sfidători” şi mai ”aroganţi” în ultimele luni.

Aparenta decapitare a lui Foley de către jihadişti britanici sugerează că militanţii din Marea Britanie nu sunt numai simpli soldaţi în interiorul ISIL, ci au avansat în poziţiile din vârful organizaţiei.

Un alt britanic, Waheed Majeed, a comis un atentat sinucigaş în Siria la începutul acestui an.

Maher a avertizat şi că dorinţa acestora de a vărsa sânge implică o ”ameninţare foarte reală” pentru Marea Britanie, unde se pot întoarce după acţiunile teroriste şi războaiele din Orientul Mijlociu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe