Apple îngenunchiază în faţa cenzurii Chinei - elimină aplicaţia care ocolea cenzura

.
. (Feng Li / Getty Images)

Vrei să ocoleşti Marele Firewall din China? Există o aplicaţie pentru asta. Cel puţin a existat, până când Apple a eliminat-o. Luna trecută, Apple a eliminat din magazinul său virtual de aplicaţii OpenDoor (Uşa Deschisă), un instrument de ocolire a cenzurii, fără a da nicio explicaţie sau notificare. Pentru un expert în internetul din China acest lucru semnalează că Apple a ridicat auto-cenzurarea la un "nivel cu totul nou".

"Practic singurul instrument care oferea un internet liber, gratuit, s-a dus", a declarat Kevin Wang, un student chinez de liceu "foarte dezamăgit". El a folosit OpenDoor pentru a naviga pe web în mod anonim şi pentru a rămâne în contact cu prietenii săi americani pe Facebook. "Am recomandat aplicaţia aproape tuturor prietenilor mei care doresc să răzbată împotriva cenzurii nedrepte şi a controlului pe internet", a declarat acesta.

Din Iran spre Pakistan

OpenDoor este o aplicaţie browser care redirecţionează traficul utilizatorului prin propriile servere pentru a ocoli orice blocaje impuse de providerul de servicii de internet al utilizatorului sau de Marele Firewall (GFW). Judecând după pagina sa de Facebook, instrumentul este popular oriunde este restricţionat internetul: utilizatorii din Iran până în Pakistan îi aduc laude.

O mare parte dintre utilizatori săi sunt din China. Dezvoltatorul principal al OpenDoor, care doreşte să rămână anonim, afirmă că instrumentul a fost descărcat de 800.000 de ori , iar aproximativ o treime din descărcări provin din China.

Download-urile au scăzut la zero

În zilele înainte de îndepărtarea acesteia, aproximativ 2.000 de utilizatori chinezi descărcau aplicaţia în fiecare zi. Apoi, la 11 iulie, numărul de descărcări a scăzut brusc la zero. Dezvoltatorul OpenDoor nu a primit nicio notificare despre eliminarea acesteia. "Am aflat despre asta doar prin raportarea utilizatorilor noştri", a precizat dezvoltatorul aplicaţiei, care este stabilit în Statele Unite.

Dezvoltatorii au făcut numeroase cereri pentru o explicaţie de la Apple, dar nu au primit niciun răspuns timp de o lună. Solicitarea jurnaliştilor pentru a comenta această decizie nu a primit nici ea un răspuns. Până la urmă, la 28 august, Apple l-a notificat în cele din urmă oficial pe dezvoltator şi a afirmat că aplicaţia "include conţinut care este ilegal în China".

Apple statuează în normele sale pentru dezvoltatori că aplicaţiile "trebuie să respecte toate cerinţele legale din orice loc în care acestea sunt puse la dispoziţia utilizatorilor. Este obligaţia dezvoltatorului de a înţelege şi de a se conforma cu toate legile locale".

Nu e prima dată

Aceasta nu este prima dată când Apple a eliminat aplicaţii din magazinul său virtual din China din cauza conţinutului care este considerat "ilegal în China", cum ar fi o aplicaţie de ştiri de la televiziunea NTD (New Tang Dynasty), un post de televiziune cu sediul în SUA fondat de membrii Falun Gong şi o aplicaţie care afişează cărţile interzise privind Tibetul, scrise de Wang Lixiong.

Un expert în internetul din China care doreşte să rămână anonim, pentru a nu pune în pericol acceptarea propriei sale aplicaţii iOS, care a fost recent înaintată magazinului de aplicaţii Apple, constată că dezvoltatorii de la NTD si cei din domeniul cărţilor cel puţin au primit notificări de la Apple atunci când au fost eliminate aplicaţiile. Expertul subliniază de asemenea că "deşi interpretarea dreptului ar putea fi problematică", cel puţin există un precedent juridic stabilit în care a fost interzis conţinutul legat de Falun Gong şi de Tibet.

Nicio bază legală

Odată cu eliminarea OpenDoor, experţii consideră că "cenzura companiei Apple a ajuns la un cu totul alt nivel".

În cazul OpenDoor este greu să susţinut că aplicaţia conţine "conţinut ilegal" deoarece aplicaţia este doar un browser şi nu conţine nimic propriu-zis. Deci, expertul în internet a fost "cu adevărat indignat" atunci când aplicaţia a fost eliminată în mod inexplicabil, deoarece pentru el acest lucru "a marcat faptul că Apple a început să se conformeze ordinelor, fără niciun temei juridic, sau măcar pretenţia vreunui temei juridic".

Expertul în internet crede că Apple şi-a dat seama că nu putea "să zică că OpenDoor a făcut nişte încălcări vagi" şi a optat iniţial pentru o eliminare tăcută "care seamănă mai mult ca un act făcut de companii de stat ( ... ) care elimină conţinut din cauza unui telefon primit de la oficiali".

Din moment ce Apple nu a răspuns cererilor de a comenta situaţia, nu este clar dacă Apple a eliminat aplicaţia pe baza unei hotărâri judecătoreşti, sau practic cum a putut să decicidă că aplicaţia contrazice legile locale.

Responsabilitatea corporativă

Apple nu este singura companie vestică din China care s-a luptat să echilibreze balanţa între interesele sale de afaceri şi responsabilitatea corporatistă. În 2006 şi 2007, Yahoo se confrunta cu audieri în Congresul SUA şi cu o furtună de critici după ce a publicat informaţii despre utilizatori, fapt ce a dus la arestarea disidentului politic Shi Tao, iar Google a intrat sub controlul atent al mass-media atunci când a decis iniţial să se conformeze cu cenzura rezultatelor sale de căutare în China.

În cazul lui Shi Tao, co-fondatorul Yahoo, Jerry Yang a mers iniţial pe aceeaşi linie ca Apple şi a declarat că "dacă vrei să faci afaceri [în China] trebuie să te conformezi". Deşi era în legalitate, Yang şi-a cerut mai târziu în mod oficial scuze familiei Shi Tao, iar Yahoo a oferit familiei o sumă care nu a fost divulgată pentru "sprijin financiar, umanitar şi juridic".

Sharon Hom de la Organizaţia de Drepturile Omului din China notează că în timp ce Yahoo şi Google au co-fondat Global Network Initiative (GNI), care lucrează cu grupurile pentru drepturile omului şi cu experţii academici într-un efort de a proteja drepturile utilizatorilor din întreaga lume, Apple a rămas extrem de opac privind practicile sale.

Hom, a cărui organizaţie este, de asemenea, un membru al GNI, consideră că Apple "trebui să facă ceva şi să lucreze cu alte părţi interesate, fie că este GNI sau nu. Compania nu poate aborda problemele privind drepturile omului de una singură".

Viitorul OpenDoor

Dezvoltatorii OpenDoor au rămas cu multe întrebări. Într-un e-mail către Apple, OpenDoor afirmă: "Nu este clar pentru noi cum o aplicaţie - un simplu browser - ar putea include conţinut ilegal, pentru că este propria alegere a utilizatorului ce site-uri web să vizualizeze. Utilizând aceeaşi definiţie, nu ar include toate aplicaţiile browser-ului, inclusiv Safari al Apple şi Google Chrome conţinut ilegal?"

Dezvoltatorii notează, de asemenea, că în cazul în care Apple consideră capacitatea aplicaţiei de a ocoli cenzura o încălcare a legii chineze, atunci aplică un dublu standard permiţând existenţa altor aplicaţii VPN în magazinul Apple.

OpenDoor nu a primit niciun răspuns la întrebări, iar acum lucrează la o versiune Android a aplicaţiei. "Dacă totul merge bine, ar trebui să fie disponibilă în câteva luni", a preconizat dezvoltatorul principal.

Vrei să sări de Marele Firewall de China? Există o aplicaţie pentru asta. Cel puţin a existat, până când Apple a eliminat-o. Apple a eliminat luna trecută OpenDoor (Uşa deschisă), un instrument de eludare a cenzurii, din magazinul său de aplicaţii, fără a da nicio explicatie sau notificare. Pentru un expert în internetul din China, se semnalează că Apple au dus dorinţa lor de auto-cenzură la un "nivel cu totul nou".

"Practic singurul instrument care oferea un internet liber, gratuit, nu mai este acum", a declarat Kevin Wang, un student chinez de liceu "foarte dezamăgit". El a folosit OpenDoor pentru a naviga pe web în mod anonim şi pentru a rămâne în contact cu prietenii săi americani pe Facebook. "Am recomandat aplicaţia aproape tuturor prietenilor mei care doresc răzbată împotriva cenzurii neloiale şi a controlului pe internet", a declarat acesta.

Din Iran spre Pakistan

OpenDoor este o aplicaţie browser care redirecţionează traficul utilizatorului prin propriile servere pentru a eluda orice blocuri impuse de către providerul de servicii de internet al utilizatorului sau de Marele Firewall (GFW). Judecând după pagina sa de Facebook, instrumentul este popular oriunde este restricţionat internetul: utilizatorii din Iran până în Pakistan ţi aduc laude.

O bucată mare din utilizatori săi sunt din China. Dezvoltator principal al OpenDoor, care doreşte să rămână anonim, afirmă că instrumentul a fost descarcat de 800.000 de ori şi că aproximativ o treime din descărcări provin din China.

Download-uri au scazut la zero

În zilele înainte de îndepărtarea acesteia, aproximativ 2000 de utilizatori chinezi descărcau aplicaţia în fiecare zi. Apoi, la 11 iulie, numărul de descărcări a scazut brusc la zero. OpenDoor nu a primit nicio notificare de eliminarea acesteia. "Am aflat despre asta doar prin raportarea utilizatorilor noştri", a notat dezvoltatorul aplicaţiei, care este stabilit în Statele Unite.

Dezvoltatorii au făcut numeroase cereri către Apple pentru o explicaţie, dar nu au primit niciun răspund timp de o lună. Solicitarea jurnaliştilor pentru a comenta aceasta decizie nu a primit încă răspuns. Cu toate acestea, de la această solicitare, Apple a notificat în cele din urmă oficial pe dezvoltator la 28 august, declarând că aplicaţia "include conţinut care este ilegal în China".

Apple a statelor în normele sale pentru dezvoltatorii de aplicaţii care " trebuie să respecte toate cerinţele legale , în orice loc în care acestea sunt puse la dispoziţia utilizatorilor . Este obligatia dezvoltatorului de a înţelege şi în conformitate cu toate legile locale . "

nu întâi
Aceasta nu este prima dată când Apple a eliminat Apps de la magazin de China pentru conţinutul pe care le-a considerat " ilegal în China ", cum ar fi o aplicaţie de ştiri de NTD ( New Tang Dynasty ) , un post de televiziune cu sediul în SUA fondat de membrii Falun Gong , şi o aplicaţie care afişează cărţi interzise privind Tibetul de Wang Lixiong .

Un expert de Internet din China , care doreşte să rămână anonim , astfel încât să nu pună în pericol acceptarea de propria sa aplicaţie iOS , care a fost recent prezentat la magazin Apple App , constată că dezvoltatorii de la NTD siapp rezervaţi cel puţin a primit notificări de la Apple atunci când au eliminat apps . Expertul subliniază de asemenea că " deşi interpretarea dreptului ar putea fi problematică , " cel puţin nu există precedent juridic stabilit în care a fost interzis Falun Gong şi de conţinut legate de Tibet .

Nici o bază legală
Cu toate acestea, cu îndepărtarea uşilor deschise a lui , chinez judecătorii de experţi de internet care " cenzura a Apple a ajuns la un nivel cu totul nou . "

În cazul uşilor deschise a lui , este greu să susţin că aplicaţia conţine " conţinut ilegal " , deoarece aplicaţia este doar un browser şi nu conţine conţinutul propriu-zis . Deci, expertul Internet a fost " cu adevărat indignat ", atunci când aplicaţia a fost luată în jos inexplicabile , deoarece pentru el " a marcat Apple a început să se conformeze ordinelor , fără nici o bază legală , nu chiar şi pretenţia de temei juridic . "

Expertul în Internet crede Apple a dat seama că , deoarece s-ar putea " să nu dea nici uşilor deschise unele încălcări vagi , " Sa optat iniţial pentru un tăcut ia în jos ", care este mai mult ca un act de o companie naţională , ( ... ) luând în jos de conţinut din cauza unei telefon de la oficialii . "

Din moment ce Apple nu a răspuns la cererile pentru comentarii , nu este clar dacă compania a luat în jos aplicaţiile pe bază de hotărâri judecătoreşti , sau cum se decide altfel că aplicaţiile contrazic legile locale .

responsabilitatea corporativă
Apple nu este singura companie de Vest din China, care a luptat pentru a echilibra interesele sale de afaceri şi responsabilitatea corporativă . În 2006 şi 2007 , Yahoo se confruntă audierilor din Congres din SUA şi o furtună de critici după ce a publicat informaţii de utilizator care a aterizat disident politic Shi Tao în închisoare , iar Google a intrat sub control, aproape de media atunci când a decis iniţial să se conformeze cu cenzura de rezultate de căutare .

În cazul Shi Tao , co - fondatorul Yahoo, Jerry Yang iniţial a lovit mult aceeaşi linie ca şi Apple, şi a declarat că " dacă vrei să faci afaceri [ în China ] trebuie să se conformeze . " În timp ce în mod legal , în dreapta , Yang mai târziu a cerut scuze oficial a familiei Shi Tao şi Yahoo a oferit o sumă care nu trebuie divulgate de " sprijin financiar , umanitar şi juridice . "

Sharon Hom a drepturilor omului în China notează că în timp ce Yahoo si Google au de la co - fondat Global Network Initiative ( VNB ) , care lucreaza cu grupurile pentru drepturile omului şi experţi universitari într-un efort de a proteja drepturile utilizatorilor din întreaga lume , Apple a rămas extrem de opac despre practicile sale .

Hom , a cărui organizare este , de asemenea, un membru al VNB , consideră că Apple " are de a ieşi şi de a lucra cu alte părţi interesate , dacă este cu VNB sau nu . De afaceri nu poate aborda provocările drepturilor omului de către ei înşişi " .

Viitorul uşilor deschise a
Dezvoltatorii uşilor deschise au mai ramas cu multe întrebări . Într- un e-mail de la Apple , afirmă uşilor deschise : " nu este clar pentru noi cum o aplicatie simplu browser ar putea include conţinut ilegal , deoarece este proprie a utilizatorului cu alegerea a ceea ce site-uri web pentru a vizualiza . Utilizând aceeaşi definiţie , nu ar fi toate aplicaţiile browser-ului , inclusiv Safari proprii Apple şi Google Chrome , includ conţinut ilegal ? "

Dezvoltatorii de asemenea, reţineţi că, în cazul în care Apple a consideră capacitatea aplicaţiei de a eluda cenzura o încălcare a legii chineze , atunci se aplică un dublu standard , permiţând alte aplicaţii VPN în magazin Apple .

Uşilor deschise nu a primit niciun răspuns la întrebările lor , iar acum lucrează la o versiune Android a aplicaţiei . " Dacă totul merge bine , ar trebui să fie disponibil în câteva luni ", dezvoltatorul principal prezice .