Aproape 6.000 de porci morţi plutesc prin Shanghai


Anagajaţii de salubritate (stânga) colectează un porc mort de pe calea navigabilă principală din Shanghai, la 11 martie 2013. Aproape 6.000 de porci morţi au fost găsiţi plutind pe canalul navigabil principal din Shanghai, iar locuitorii şi-au exprimat temerile privind posibila contaminare a apei potabile.
Anagajaţii de salubritate (stânga) colectează un porc mort de pe calea navigabilă principală din Shanghai, la 11 martie 2013. Aproape 6.000 de porci morţi au fost găsiţi plutind pe canalul navigabil principal din Shanghai, iar locuitorii şi-au exprimat temerile privind posibila contaminare a apei potabile. (Peter Parks / AFP / Getty Images)

În timpul ultimelor câteva săptămâni, 5.916 de corpuri de porci morţi, care, conform rapoartelor presei chineze, au decedat din cauza circovirusului porcin, au fost pescuite din râul Huangpu, care curge prin Shanghai şi are o lungime de 120 kilometri.

Rapoartele iniţiale au indicat că au fost doar 3.000 de corpuri, dar autorităţile din Shanghai au precizat marţi după-amiază că numărul oficial este de aproape 6.000.

"Locul meu de muncă are vedere către râul Huangpu. Am văzut de mai multe ori zeci de porci plutind în derivă. Acest lucru se întâmplă de trei săptămâni, cel puţin o dată sau de două ori pe săptămână", a declarat domnul Wu din Shanghai ziarului The Epoch Times.

Etichetele utilizate pentru identificarea acestor porci dezvăluie că ei provin de la ferme din Jiaxing şi Pinghu, din provincia Zhejiang, în amonte de Shanghai, precum şi din provincia Jiangsu, potrivit Comisiei Agricole.

"Bănuiesc că au fost aruncaţi în apă imediat după ce au murit la fermă. Acelaşi fenomen a fost văzut şi în alte secţiuni ale râului Huangpu. Autorităţile au ajuns deja să colecteze aceste trupuri de trei sau patru ori până acum", a declarat Wu.

Potrivit cotidianului Jiaxing, un ziar local din Zhejiang, debarasarea de porcii morţi în râul Huangpu a apărut în cel puţin cinci judeţe diferite şi în două districte din Jiaxing, în provincia Zhejiang.

"Mai mulţi porci au murit în timpul iernii şi primăverii trecute; 10.078 au murit în ianuarie, 8.325 în februarie şi o medie de 300 pe zi au murit în luna martie. Terenul este limitat şi nu îi putem îngropa pe toţi", a fost citat Wang Xianjun, un rezident din Jiaxing, de cotidianul Jiaxing.

Între timp, locuitorii nu sunt preocupaţi doar de izbucnirea unei epidemii, dar şi de contaminarea râului Huangpu, de vreme ce Shanghai obţine cea mai mare parte a apei potabile din Huangpu.

"La ştiri s-a precizat că apa nu este afectată şi este încă bună. Dar cu siguranţă nu cred acest lucru. Multe lucruri de la ştiri nu sunt demne de încredere. Noi nu mai mâncăm carne de porc acum", a declarat doamna Wu, un rezident din Shanghai.

Un reporter Epoch Times a sunat la Comisia Agricolă Municipală din Shanghai să se intereseze despre calitatea apei, dar i s-a spus că informaţiile relevante au fost lansate pe site-ul lor oficial.

Departamentul de Agricultură din Zhejiang a indicat că o anchetă este în curs de desfăşurare, dar a exclus posibilitatea unei epidemii de la animale. Aceştia susţin că cei mai dintre mulţi porcii care au murit erau purcei care au îngheţat, potrivit Serviciului de Ştiri al Chinei, condus de stat.

Cu toate acestea, Comisia Agricolă a declarat că probele din apa râului Huangpu, luate pentru testare, conţin un virus specific porcilor, numit circovirus porcin, potrivit presei chineze.

"Cine ar crede că au îngheţat şi au murit? Ei nu au murit în timpul iernii grele, ci în primăvară", a precizat un bloger ca răspuns la negarea epidemiei de către Departamentul Agricol din Zhejiang.

"Trebuie să fie o glumă", a declarat un alt internaut. "Oare un porc de peste 200 de kilograme ar îngheţa pur si simplu şi ar muri?"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe