Apusul petrodolarului? - Saudiţii confirmă la Davos planurile de comerţ cu petrol fără dolari

Xi Jinping (st), în vizită în Arabia Saudită
Xi Jinping (st), în vizită în Arabia Saudită (Captură ecran)

La începutul acestei luni, analistul Zoltan Pozsar a scris unul dintre cele mai importante rapoarte ale sale din 2022, în care a descris modul în care Putin ar putea dezlănţui iadul asupra sistemului financiar occidental cerând ca, în loc de dolari, exportatorii ruşi de petrol să fie plătiţi în aur, legând efectiv petrolul de aur şi lansând Petrogold, informează ZeroHedge.

Sursa citată adaugă că, ulterior, discuţia preşedintelui Chinei, Xi Jinping, cu liderii saudiţi şi ai CCG (Consiliul de Cooperare al Golfului) a marcat naşterea petroyuanului şi un salt în împroprietărirea tot mai mare a Chinei cu rezervele de petrol şi gaze ale OPEC: asta pentru că, odată cu summitul China-CCG, "China poate pretinde acum că a construit o 'relaţie specială' nu doar cu semnul "+" din OPEC+ (Rusia), ci şi cu Iranul şi cu tot OPEC+ ".

La vremea respectivă, analistul Zoltan Pozsar îndemna cititorul să se gândească la momentul acestei declaraţii în sens diplomatic:
"Preşedintele Xi a comunicat mesajul său privind 'facturarea în renminbi' nu în prima zi a vizitei sale - când s-a întâlnit doar cu liderii saudiţi - ci în a doua zi a vizitei sale - când s-a întâlnit cu liderii tuturor ţărilor CCG - pentru a semnala următoarele:
petrolul CCG care curge spre est + facturarea în renminbi = zorii petroyuanului".

Iar acum, potrivit Bloomberg, Arabia Saudită este deschisă la discuţii privind comerţul în alte monede decât dolarul american, potrivit ministrului de Finanţe al regatului.

"Nu există nicio problemă în ceea ce priveşte discutarea modului în care ne reglăm aranjamentele comerciale, fie că este vorba de dolarul american, fie că este vorba de euro, fie că este vorba de rialul saudit. Nu cred că respingem sau excludem nicio discuţie care va ajuta la îmbunătăţirea comerţului în întreaga lume", a declarat Mohammed Al-Jadaan pentru Bloomberg TV, marţi, într-un interviu acordat la Davos.

Şi, reluând comentariile lui Pozsar de mai sus, Al-Jadaan a părut să confirme obiectivul Regatului care caută să îşi consolideze relaţia cu partenerii comerciali cruciali, în special cu China.

"Ne bucurăm de o relaţie foarte strategică cu China şi ne bucurăm de aceeaşi relaţie strategică cu alte naţiuni, inclusiv cu SUA, şi dorim să dezvoltăm această relaţie cu Europa şi cu alte ţări care doresc şi sunt capabile să lucreze cu noi", a declarat Al-Jadaan.

De asemenea, Arabia Saudită colaborează cu instituţii multilaterale pentru a oferi sprijin Pakistanului, Turciei şi Egiptului, ca parte a generozităţii regatului faţă de naţiunile pe care le consideră "vulnerabile", a spus Al-Jadaan.

"Furnizăm chiar şi petrol şi derivate pentru a le susţine nevoile energetice. Aşadar, există multe eforturi, dar am vrut ca acest lucru să aibă loc", a spus Al Jadaan.

Nu pare că administraţia Biden se află la un nivel înalt în planificarea strategică a Regatului; şi având în vedere comentariile FinMin-ului Regatului, avertismentul de rău augur al lui Zoltan pare tot mai aproape de realitate: "amurgul pentru petrodolar... şi zorii pentru petroyuan."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie