Arabia Saudită acuzată de hackuirea telefonului şefului Amazon

Jeff Bezos, fostul CEO al Amazon.
Jeff Bezos, fostul CEO al Amazon. (Getty Images)

Firma de securitate şi consultanţă Gavin de Becker & Associates, angajată să cerceteze publicarea unor imagini intime ale directorului general al Amazon, a susţinut sâmbătă că a concluzionat hackuirea telefonului lui Jeff Bezos de către autorităţile saudite cu scopul de a-i accesa datele personale.

Gavin de Becker a asociat hackul cu acoperirea extinsă de către publicaţia The Washington Post, care este deţinută de Bezos, despre uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în consulatul Regatului din Istanbul în 2018.

“Investigatorii noştri şi câţiva experţi au ajuns la concluzia că saudiţii au accesat telefonul lui Bezos şi au obţinut informaţii personale”, a scris Becker pe website-ul The Daily Beast.

El a mai afirmat că, în timp ce fratele iubitei lui Bezos a fost plătit de tabloidul National Enquirer pentru publicarea de informaţii, s-ar putea ca rolul său să fi fost o pistă falsă şi că, de fapt, complotul depăşeşte ideea că o singură persoană a urmărit să obţină nişte bani.

“Este clar că MBS consideră că The Washington Post este un inamic major”, a scris Becker, făcând referire la puternicul prinţ moştenitor saudit Mohammed bin Salman, pe care Senatul SUA, după o şedinţă cu uşile închise cu CIA, l-a considerat “responsabil” pentru asasinarea lui Khashoggi.

Dar Becker nu a specificat care parte a guvernului saudit este implicată în hacking şi a furnizat puţine detalii cu privire la investigaţia care l-a dus la concluzia că Regatul este responsabil.

Rezultatele, a scris el, “au fost predate oficialilor federali”.

Bezos a angajat Gavin de Becker & Associates pentru a descoperi cum au ajuns fotografiile şi mesajele sale text personale la publicaţia National Enquirer. Tabloidul a publicat ştiri privind relaţia extraconjugală a lui Bezos, ducând la divorţul acestuia.

Bezos a acuzat American Media Inc, care deţine National Enquirer, de “şantaj” pentru că ar fi ameninţat că va publica fotografiile intime dacă mogulul nu va suspenda investigaţia.

Şeful Amazon a refuzat să se conformeze şi, în schimb, a publicat copii ale e-mail-urilor primite de la American Media Inc.

Arabia Saudită a afirmat că prinţul moştenitor nu a fost implicat în uciderea lui Khashoggi, un editorialist care a lucrat pentru ziarul lui Bezos.

Iniţial, Riadul afirmase că nu a deţinut informaţii privind soarta jurnalistului, dar ulterior a declarat că uciderea acestuia a fost comisă de agenţi rebeli.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe