Arabia Saudită semnalează sprijinul pentru Rusia în cadrul grupului OPEC+

(Pixabay.com)

Arabia Saudită şi-a semnalat sprijinul pentru Rusia în calitatea de membru continuu al cartelului petrolier OPEC+. Evoluţia survine pe fondul presiunii occidentale asupra Moscovei, care este supusă sancţiunilor şi izolării pentru invadarea Ucrainei.

Ministrul saudit al Energiei, prinţul Abdulaziz bin Salman, a declarat pentru Financial Times, într-un interviu publicat pe 22 mai, că vede Rusia ca parte integrantă a grupului OPEC+ de producători de petrol, adăugând că politica ar trebui ţinută în afara alianţei.

El a spus că Arabia Saudită speră „să lucreze la un acord cu OPEC+ ... care include Rusia”, referindu-se la un nou acord de producţie de ţiţei. Cotele de pompare a petrolului conform actualului acord OPEC+ încheiat în 2020 vor expira în câteva luni.

În timp ce Statele Unite au interzis importurile de petrol din Rusia în martie, state membre ale Uniunii Europene rămân împărţite cu privire la eliminarea treptată a importurilor de ţiţei rusesc.

OPEC+ şi aliaţii săi renunţă la reducerile record ale producţiei instituite în perioada cea mai gravă a pandemiei din 2020, deşi au respins presiunea occidentală de a creşte producţia într-un ritm mai rapid.

Consumatorii de energie se confruntă cu cele mai mari preţuri la petrol din ultimii ani.

Preţurile petrolului au crescut peste 130 USD pe baril în martie din cauza preocupărilor legate de întreruperea aprovizionării din Rusia, deşi imprevizibilitatea s-a mai disipat între timp.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 22 de cenţi, până la 112,77 USD pe baril până la mijlocul după-amiezii de 23 mai, în timp ce ţiţeiul de referinţă West Texas Intermediate a scăzut cu 49 de cenţi, la 109,79 USD.

În interviul său pentru Financial Times, Prinţul Abdulaziz a dat vina pe creşterea preţurilor la benzină, pe taxe şi pe lipsa capacităţii globale de rafinare.

Administraţia pentru Informaţii Energetice din SUA (EIA) a declarat că invadarea Ucrainei de către Rusia a injectat o volatilitate mai mare pe pieţele petroliere.

„Sancţiunile împotriva Rusiei şi alte acţiuni corporative independente au contribuit la scăderea producţiei de petrol în Rusia şi continuă să creeze incertitudini semnificative pe piaţă cu privire la potenţialul de întreruperi ulterioare a aprovizionării cu petrol”, a declarat EIA în perspectivă, menţionând că sancţiunile Rusiei au apărut pe fondul unei creşteri persistente a presiunilor asupra preţului petrolului şi a nivelului redus al rezervelor de ţiţei.

Nivelul global al stocurilor de petrol în aprilie în ţările dezvoltate s-au situat la 2,63 miliarde de barili, în creştere marginală faţă de februarie, când au scăzut la cel mai mic nivel din aprilie 2014, a declarat EIA.

„Deoarece stocurile de petrol sunt în prezent reduse, ne aşteptăm ca presiunile în scădere a preţului petrolului vor fi limitate şi vor exista condiţii pentru o volatilitate semnificativă a preţurilor.”

Agenţia estimează că Brent va avea o medie de 103 USD pe baril în a doua jumătate a anului 2022, înainte de a scădea la 97 USD pe baril în 2023.

În cel mai recent raport lunar, OPEC+ şi-a redus previziunile privind creşterea cererii mondiale de petrol în 2022, invocând impactul războiului din Ucraina, creşterea inflaţiei şi pandemia din China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie