Arafat: Avem 22 de municipii şi 15 oraşe cu o incidenţă de peste 3 la mie. Am luat toate măsurile necesare

Raed Arafat - gov.ro
Raed Arafat - gov.ro (Epoch Times România)

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a afirmat, marţi seara, la Digi 24, că sute de localităţi, dintre care 22 de municipii şi 15 oraşe, au o rată de incidenţă a cazurilor de Covid de peste 3 la mia de locuitori.

“În acest moment avem 615 localităţi care au incidenţă între 1,5 şi 3 la mie, 255 de localităţi care au depăşit incidenţa de 3 la mia de locuitori. Avem 44 de municipii care sunt între 1,5 şi 3 la mie. Avem 50 de oraşe care sunt între 1,5 şi 3 la mie. Avem 22 de municipii care sunt peste 3 la mie. Avem 15 oraşe care sunt peste 3 la mie”, a declarat şeful DSU.

De asemenea, secretarul de stat a enumerat câteva dintre municipiile importante care au rata de incidenţă de peste 3 la mia de locuitori, adăugând că s-au luat toate măsurile necesare prevăzute în Hotărârea de Guvern pentru limitarea răspândirii: Bucureşti, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Bacău, Reşiţa, Sfântu Gheorghe, Craiova, Miercurea Ciuc, Târgu Mureş, Zalău, Alexandria, Râmnicu Vâlcea.

“De aici vine presiunea. Creşterea cifrei duce la creşterea cifrei în terapie intensivă. Am zis asta tot timpul. Nu numai eu. Şi domnul prim-ministru, şi preşedintele, şi medicii şi experţii. Creşterea numărului înseamnă creşterea mai mare [a presiunii – n.r.] pe spitale şi pe sistemul sanitar”, a mai susţinut Arafat.

Totodată, Arafat şi-a exprimat speranţa că respectarea măsurilor adoptate recent de autorităţi vor duce la “sistarea” creşterii numărului de noi cazuri de infecţie sau, cel puţin, ne vor ajuta să ne oprim la un “platou”, astfel încât să începem să mergem către o curbă descendentă.

“Dar asta înseamnă că o perioadă tot o să avem o presiune pe sistemul sanitar, pentru că 3.000 - 4.000 şi ceva de cazuri pe zi înseamnă un număr important de cazuri la terapie intensivă”, a adăugat Raed Arafat.

Remarcile şefului DSU vin în contextul în care, marţi, autorităţile au anunţat 3.400 de noi cazuri de infectare cu SARS-cov-2 înregistrate în ultimele 24 de ore, precum şi 65 de decese.