Arafat: La acest moment, noi nu discutăm despre a 4-a doză. Nu ne vom vaccina din 4 în 4 luni, asta vă spun sigur

Raed Arafat - gov.ro
Raed Arafat - gov.ro (Epoch Times România)

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, vineri seară, la B1 TV, că, pe moment, în România nu se discută despre a patra doză de vaccin anti-Covid, aşa cum au anunţat ţări precum Israel sau Danemarca. În plus, Arafat a susţinut că aceste măsuri sunt „temporare”, „nu pe viaţă” şi că nu vom ajunge în situaţia în care să ne vaccinăm „din patru în patru luni”.

„A treia doză deja este o chestiune care este acceptată, nu există discuţii multe pe ea, nu am văzut discuţii, şi sunt ţări care nu mai recunosc certificatul de vaccinare decât dacă ai deja a treia doză. Reducerea de la şase luni la patru luni ne aduce la rând cu alte ţări care deja au adoptat asta înaintea noastră, pentru că aici sunt făcute analize pe cât de mult păstrează sistemul imunitar eficienţa împotriva acestui virus, pe ce durată, şi când începe să scadă această eficienţă, şi atunci vii cu acest booster, care este un reminder, reaminteşte sistemului imunitar şi îl reactivează pentru a face faţă acestui virus dacă se expune acestui virus.

Deci la acest moment reducerea la patru luni este exact ce se întâmplă şi în alte ţări. Majoritatea deja au la patru luni, dar a patra doză nu se discută la noi. La acest moment nu ştiu decât de Israel care a introdus a patra doză, dar la a treia doză s-a discutat, da, şi s-a redus la patru luni şi nu suntem singura ţară. Plus, certificatul verde, este o decizie europeană la acest moment că va fi recunoaşterea lui redusă, dacă nu mă înşel, la nouă luni, după care va trebui făcut acest booster pentru prelungirea certificatului verde”, a precizat Arafat.

Totodată, şeful DSU a mai transmis că măsurile luate împotriva pandemiei sunt temporare, până când boala Covid fie se va transforma într-o boală endemică fie va apărea o tulpină a virusului împotriva căruia să ne vaccinăm o dată pe an. Totuşi, Arafat a dat asigurări că „nu ne vom vaccina din patru în patru luni”.

„Normal astea toate sunt măsuri despre care lumea trebuie să înţeleagă că sunt temporare, deci nu vor fi măsuri pe viaţă, nu ne vom vaccina din patru în patru luni, asta vă spun sigur, nu vom ajunge acolo, dar acum sunt măsuri temporare până ce această boală se va transforma fie într-o boală endemică, cum este gripa sezonieră, poate să aibă o tulpină pentru care să ne vaccinăm în fiecare an pentru tulpina care apare, cum facem exact cu gripa sezonieră, şi poate la un moment dat să nu mai fie necesar acest lucru, dar încă e devreme să spunem când e acest moment, până vedem cum va evolua varianta Omicron şi cum se va termina actualul val pe plan mondial. Până acum, semnele sunt, totuşi, optimiste, nu sunt deloc unele care să fie pesimiste”, a susţinut Arafat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne