Arafat, nemulţumit de presă după cazul fetiţei în comă ţinută ore în şir la UPU

Raed Arafat
Raed Arafat (Epoch Times România)

Şeful DSU, Raed Arafat, a reacţionat după ce presa a relatat sâmbătă că o fetiţă intrată în comă după un accident provocat de tatăl ei, băut, a fost ţinută ore în şir la UPU Râmnicu Vâlcea. Nemulţumit de faptul că în presă s-a scris că sistemul de urgenţă a “batjocorit” o fetiţă de 10 ani accidentată şi că ambulanţa Vâlcea a ratat „întâlnirea” cu elicopterul SMURD trimis să preia copila, Arafat susţine că lucrurile stau chiar invers faţă de cum au fost prezentate.

Mai exact, Arafat afirmă, într-o lungă postare pe Facebook, că, de fapt, toţi cei implicaţi au făcut tot posibilul pentru ca fetiţa să primească cea mai bună îngrijire, numai că nu putea niciunul să controleze timpul şi să-l oprească astfel încât copila să poată fi preluată de elicopter înainte de a se lăsa întunericul care făcea ca decolarea elicopterului să fie foarte riscantă pentru ea.

Reamintim că o fetiţă de 10 ani a fost grav rănită, sâmbătă după-amiază, în urma unui accident rutier provocat de tatăl ei, care s-a urcat băut la volan. În urma accidentului, fetiţa a intrat în comă de gradul 3.

Având în vedere gravitatea situaţiei, la faţa locului a fost solicitat un elicopter SMURD. Elicopterul SMURD Craiova a ajuns la Vâlcea, însă a făcut cale-ntoarsă fără pacient. Cristina Geormăneanu, medicul de gardă de la SMURD Craiova, a declarat, pentru MEDIAFAX, că ambulanţa nu a ajuns la locul stabilit de întâlnire, iar elicopterul a decolat după 10 minute de aşteptare pentru că apunea soarele.

Redăm postarea lui Arafat

"O ştire difuzată ieri a explicat cum sistemul de urgenţă a “batjocorit” o fetiţă de 10 ani accidentată, cum ambulanţa a “ratat” elicopterul şi cum fetiţa a stat cu orele in UPU la Ramnicu Vâlcea.

Normal că astfel de ştire impune verificarea a tot ce s-a întâmplat şi identificarea celor vinovaţi de astfel de situaţie, dacă ştirea este corectă bineînţeles. Numai că verificările arată total altă situaţie şi arată de fapt că toţi cei implicaţi au făcut tot posibilul pentru ca fetiţa să primească cea mai bună îngrijire, numai că nu putea niciunul să controleze timpul şi să-l oprească astfel încât fetiţa să poată fi preluată de elicopter pe lumina zilei şi înainte de a se lăsa întunericul, făcând decolarea elicopterului în condiţiile respective foarte riscantă pentru pacientă, cât şi pentru echipajul din elicopterul SMURD.

Din informaţiile pe care le am până la acest moment, apelul a intrat la dispeceratul de la Rm Vâlcea pe la 15:47 anunţând accidentul la Baile Govora, fiind implicată o fetiţă de 10 ani.

Au fost trimise două echipaje, unul de prim ajutor, aflat la 6 km de locul accidentului şi care a ajuns la orele 15:55, acesta fiind alertat la 15:51, şi un echipaj cu medic care a plecat de la Rm Vâlcea la 15:48 şi care a ajuns la orele 16:03.

La sosirea echipajului cu medic, fetiţa, aflată în comă, era deja în ambulanţa de prim ajutor SMURD, fiind imobilizată şi cu guler cervical. Medicul decide să însoţească fetiţa în ambulanţa de prim ajutor iar pe drum au trebuit să se oprească de mai multe ori pentru aspirarea căilor respiratorii şi asistarea fetiţei care era inconştienţă şi vărsa, având un traumatism cranio-cerebral.

Medicul a fost tentat să efectueze intubaţia însă fără succes, şi a decis continuarea drumului către spital, ce este un demers corect, şi de înţeles, acţiunea acestuia fiind în interesul pacientei.

Între timp, la orele 16:03 elicopterul de la Craiova primeşte o alertă de decolare pentru un accident rutier în zona Drăgăşani, judeţul Vâlcea, iar la 16:17 minute, în urma informaţilor că nu mai este nevoie de elicopterul SMURD la accidentul respectiv, dispecerul, aflând de accidentul de la Băile Govora, redirecţionează elicopterul către locul de aterizare din Fedelesoiu, la 8km de Rm Vâlcea, locul obişnuit unde se aterizează în vederea preluării pacienţilor ne-existând un loc de aterizare special destinat lângă spital. Decizia de a nu trimite elicopterul direct la Băile Govora era bazată pe informaţia că ambulanţa în care se afla fetiţa se îndreaptă deja spre Rm Vâlcea fiind inutilă deplasarea la Băile Govora.

Elicopterul aterizează în jurul orelor 16:40 şi anunţă medicul care era cu echipajul de prim ajutor SMURD că elicopterul nu poate aştepta mai mult decât 8-10 minute, întrucât urmează să se lase întunericul iar decolarea devine riscantă în zona respectivă.

Medicul care însoţea fetiţa, şi care a fost obligat să se oprească de mai multe ori să o îngrijească, sesizează că nu are cum să ajungă în acest interval de timp la elicopter şi decide să ducă fetiţa la UPU din cadrul Spitalul de Urgenţă Rm Vâlcea.

Elicopterul a părăsit zona la orele 16:48 iar pacienta a ajuns la UPU la orele 16:56, intrând în investigaţii după ce a fost stabilizată si intubată, fiind pusă în comă indusă, de medicii de la UPU.

În cazul în care medicul decidea să meargă cu fetiţa la elicopter, acesta ajungea mai târziu decât orele 16:56 având o distanţă suplimentară de parcurs, iar medicul de pe elicopter trebuia să intubeze fetiţa şi să o stabilizeze înaintea decolării cu ea în elicopter, ce ar fi însemnat o muncă de cel puţin 20-30 minute la faţa locului, devenind imposibila decolarea, conform procedurii în zona respectivă, înainte de lăsarea întunericului.

În urma investigării fetiţei, şi efectuării examenului computer tomografic, s-au constatat leziuni grave la nivel cranio-facial, fiind necesar transferul la Bucureşti într-o secţie de terapie intensivă specializată, nefiind necesară o intervenţie chirurgicală la momentul respectiv, conform afirmaţiilor medicilor din Rm Vâlcea.

Fetiţa a fost transferată cu o ambulanţă a Serviciului de Ambulanţa Vâlcea la Spitalul Bagdasar după finalizarea investigaţiilor, stabilizarea ei şi obţinerea acordului de transfer din partea medicilor de la spitalul respectiv.

Datele de mai sus sunt cele primite până la ora aceasta la nivelul DSU, şi de mine personal, ele putând suferi unele modificări în urma primirii rapoartelor solicitate. Până la acest moment singurul lucru care aş cere o explicaţie pentru el este timpul parcurs între apelul de urgenţă primit la 15:47 şi momentul alertării echipajului de prim ajutor SMURD la 15:51 mai ales că ambulanţa de la Serviciul de Ambulanţă a fost alertată la 15:48. Însă şi aşa, echipajul de prim ajutor a ajuns într-un timp foarte scurt la locul accidentului şi a efectuat manevrele de stabilizare conform competenţelor pe care le au membrii echipajului.

Cu siguranţă nu putem vorbi de “batjocură” în acest caz. Redirecţionarea elicopterului a fost o încercare de a da fetiţei o şansă şi este clar că toţi cei implicaţi ştiau că este o limită de timp şi că este posibil să nu reuşească să preia fetiţa la timp şi să decoleze în siguranţă. Nu este prima dată, şi nu va fi ultima dată când o misiune de salvare aeriană se abandonează din motive de siguranţă şi se găsesc alternative care să permită îndeplinirea misiunii în siguranţă pentru toţi, chiar dacă soluţia optimă pentru pacient ar fi fost utilizarea elicopterului.

Duşmanul nostru este timpul şi oricât am face sunt situaţii în care soluţiile optime nu pot fi aplicate din cauza unor limitări care nu depind la momentul respectiv de noi, cei care încercăm să salvăm o viaţă, şi ne obligă să găsim soluţii alternative care nu sunt cele ideale pe care ne-am fi dorit să le aplicăm.

Îi rog pe reprezentanţii mass media să verifice foarte bine datele şi informaţiile înainte de a ieşi cu ştiri şi cu titluri care nu au nimic cu realitatea, punând sub semnul întrebării personalul care a acţionat cu cele mai bune intenţii şi cu profesionalism pentru a salva o viaţă.

În cazul în care rapoartele vor aduce date suplimentare de interes, vom completa informaţiile printr-un comunicat oficial al DSU.

În viitor, soluţia normală ar fi înfiinţarea unor platforme de aterizare şi decolare pentru zi şi noapte care să fie autorizate şi utilizate pentru aceste situaţii, astfel am putea fi foarte eficienţi în preluarea pacienţilor critici şi în cursul nopţii. Costul unei platforme de aterizare / decolare pentru un municipiu nu este deloc semnificativ.

Mai jos la primul comentariu gasiti stirea la care m-am referit in aceasta postare".