Argentina neagă că a ajuns la un acord ”confidenţial” cu Gazprom

Vedere generală a sediului de la Moscova al companiei ruse de gaz Gazprom.
Vedere generală a sediului de la Moscova al companiei ruse de gaz Gazprom. (YURI KADOBNOV / AFP / Getty Images)

Compania energetică de stat a Argentinei YPF a declarat miercuri că nu a semnat un acord confidenţial privind producţia de gaze cu gigantul rus Gazprom, în ciuda unui comunicat emis la începutul zilei de Ministerul Industriei, care anunţa finalizarea înţelegerii.

Ministerul Industriei a precizat că ministrul Debora Giorgi a primit asigurări din partea şefului Gazprom Alexei Miller, în timpul unei întâlniri desfăşurate în acesta săptămână, că au ajuns la un acord ”confidenţial” în valoare de un 1 miliarde de dolari cu YPF SA privind explorarea şi producţia de gaze în Argentina.

Aceasta a fost considerată o ştire de către YPF, care a dat un comunicat atent formulat.

”YPF ar vrea să clarifice că la întâlnirile importante cu oficialii Gazprom efectuate pentru a analiza diferite posibilităţi de afaceri şi colaborare, nu s-a semnat nicio înţelegere confidenţială şi niciun memorandum”, a notat YPF.

„Fiind o companie publică cu acţiuni tranzacţionate în New York şi Buenos Aires, YPF îi va informa cât mai repede pe proprietarii săi în privinţa oricărei evoluţii relevante”, s-a adăugat în comunicatul YPF.

Niciun oficial Gazprom nu a fost disponibil, pentru comentarii.

Marţi, gigantul controlat de stat al Rusiei a notat pe website-ul său că Miller s-a întâlnit cu Giorgi în St. Petersburg.

”Participanţii la acestă întâlnire au analizat posibilităţile unei cooperări bilaterale în sectorul gazifer, punând accent pe explorarea şi producţia de gaze din câmpurile de gaze ale Argentinei”, a notat Gazprom.

Acordul Gazpromului ar fi a doua investiţie majoră pentru Argentina după ce Chevron Corp a convenit anul trecut să investească 1,24 miliarde de dolari în formaţiunea Vaca Muerta din Patagonia, unul din cele mai mari depozite din lume.

Printre companiile de petrol care explorează în Vaca Muerta se află Royal Dutch Shell Plc şi Exxon Mobil Corp.

Argentina este hotărâtă să inverseze un deficit costisitor în sectorul energetic care exercită presiune asupra rezervelor valuatare, deoarece economia numărul trei a Americii Latine este lovită de o criză provocată de neplata obligaţiunilor de către guvern, în luna iulie.

Argentina va avea nevoie de maxim un deceniu şi de investiţii de până la 200 de miliarde de dolari pentru a-şi acoperi deficitul producţiei de energie, a declarat directorul YPF Miguel Galuccio, luna trecută.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe