'Arhipelagul Gulag', al lui Soljeniţîn, sub interdicţie la Guantanamo

Aleksandr Soljenitin, romancier rus emerit si un puternic luptator anticomunist.
Aleksandr Soljenitin, romancier rus emerit si un puternic luptator anticomunist. (STEVE ROSE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
23.08.2013

Conducerea închisorii de la Guantanamo, situată la baza omonimă a SUA din Cuba, a interzis deţinuţilor celebra lucrare 'Arhipelagul Gulag' a cunoscutului disident sovietic Aleksandr Soljeniţîn, relatează canalul de televiziune Russia Today, cu referire la Organizaţia pentru protecţia drepturilor deţinuţilor britanici. Potrivit canalului media citat, avocaţii i-au transmis rezidentului britanic Shaker Aamer, deţinut la Guantanamo pentru suspiciuni de terorism, volumul lui Soljeniţîn, dar acesta nu a mai ajuns la clientul lor, potrivit platformei electronice Newsru.

'Când guvernul unei ţări începe să interzică cărţi care au fost odată interzise în Uniunea Sovietică, e timpul să tragem un semnal de alarmă', a declarat Stafford Smith , care reprezintă interesele deţinutului britanic.

Născut în Arabia Saudită, Shaker Aamer este ultimul cetăţean britanic deţinut la Guantanamo. El trebuia să fie eliberat în 2007, dar, în ciuda solicitărilor făcute de oficialii de la Londra, acesta se află în continuare în închisoare.

Aamer este cunoscut printre deţinuţii de la Guantanamo pentru erudiţie şi elocinţa sa. În 2006, publicaţia The New York Times îl numea într-un articol 'Profesorul'. Mai mult, renumita cântăreaţă britanică şi compozitoare PJ Harvey a scris recent un cântec dedicat acestuia, care aşa şi se intitulează ''Shaker Aamer'.

În biblioteca închisorii de la Guantanamo se află aproximativ 18.000 de titluri de cărţi, reviste şi DVD-uri. În conformitate cu normele interne, conducerea închisorii poate în orice moment să le interzică pe oricare din ele.

Aşa s-a întâmplat cu autorul american John Grisham, care în vara anului 2012 a descoperit că unele dintre thrillerele sale au fost interzise deţinuţilor de la Guantanamo. Motivul? Conducerea închisorii a considerat conţinutul lor drept 'inacceptabil'. Atunci scriitorul a publicat o scrisoare deschisă în care a numit Guantanamo 'o pervertire tristă a justiţiei americane'.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a descris incidentul drept o 'neînţelegere'. După aceea, toate cărţile lui Grisham au fost disponibile.

Cele mai populare în rândul deţinuţilor de la Guantanamo sunt cărţile din seria Harry Potter şi bestsellerul erotic 'Fifty Shades of Grey' al autorului britanic E. L. James.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor