Armata americană atacă instalaţii susţinute de Iran în Siria, după ce o dronă iraniană a ucis un contractor american

Dronă iraniană Shaher
Dronă iraniană Shaher (Youtube - captură ecran)

Armata americană a efectuat joi seară mai multe lovituri aeriene în Siria împotriva unor grupări aliate cu Iranul, pe care le-a acuzat de un atac cu dronă care a ucis un contractor american, a rănit altul şi a rănit, de asemenea, cinci soldaţi americani, a anunţat Reuters.

Atacul împotriva personalului american a avut loc la o bază a coaliţiei în apropiere de Hasakah, în nord-estul Siriei, joi, în jurul orei locale 13:38, a precizat Pentagonul.

Comunitatea serviciilor de informaţii americane a apreciat că drona de atac unidirecţională era de origine iraniană, o concluzie care ar putea agrava şi mai mult relaţiile deja tensionate dintre Washington şi Teheran.

Deşi forţele americane staţionate în Siria au mai fost ţinta unor drone, victimele sunt extrem de rare.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că loviturile de represalii au fost efectuate la indicaţia preşedintelui Joe Biden şi au vizat instalaţii folosite de grupuri afiliate Corpului Gărzilor Revoluţionare Islamice (IRGC) din Iran.

"Loviturile aeriene au fost efectuate ca răspuns la atacul de astăzi, precum şi la o serie de atacuri recente împotriva forţelor Coaliţiei din Siria, comise de grupuri afiliate la IRGC. Niciun grup nu va lovi trupele noastre cu impunitate", a declarat Austin, într-un comunicat.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, un grup care monitorizează războiul din Siria, a declarat că loviturile americane au provocat moartea a opt luptători pro-iranieni în Siria.

Reuters nu a putut confirma în mod independent acest bilanţ.

Atacuri repetate

Ca urmare a atacului cu dronă asupra personalului american, trei membri ai serviciilor şi un contractor au necesitat evacuarea în Irak, unde coaliţia condusă de SUA care luptă împotriva rămăşiţelor Statului Islamic are unităţi medicale, a declarat Pentagonul. Ceilalţi doi militari americani răniţi au fost trataţi la baza din nord-estul Siriei, a adăugat acesta.

De la începutul anului 2021, trupele americane au fost atacate de grupuri susţinute de Iran de aproximativ 78 de ori, afirmă generalul de armată Erik Kurilla, care supraveghează trupele americane din Orientul Mijlociu în calitate de şef al Comandamentului Central.

Desfăşurările din Irak, unde Iranul deţine, de asemenea, influenţă, au fost, de asemenea, supuse atacurilor cu drone şi rachete în ultimii ani.

Kurilla, care a depus joi mai devreme mărturie în faţa Comisiei pentru servicii armate a Camerei Reprezentanţilor, a avertizat cu privire la flota de drone a Iranului.

"Regimul iranian deţine acum cea mai mare şi mai capabilă forţă de vehicule aeriene fără pilot din regiune", a spus el.

Trei drone au vizat o bază americană în ianuarie în regiunea Al-Tanf din Siria. Armata americană a declarat că două drone au fost doborâte, iar cealaltă dronă a lovit baza, rănind doi membri ai forţelor Armatei Libere Siriene.

Oficialii americani cred că atacurile cu drone şi rachete sunt dirijate de miliţii susţinute de Iran, ceea ce aminteşte de geopolitica complexă a Siriei, unde preşedintele Bashar al-Assad se bazează pe sprijinul Iranului şi al Rusiei şi vede trupele americane ca pe nişte ocupanţi.