Armata Chinei sfătuieşte SUA să nu încurajeze Japonia în conflictul pentru Insulele Senkaku

Paza de Coastă japoneză folosind tunuri de apă împotriva unor bărci de pescuit taiwaneze, Insulele Senkaku, 25 septembrie 2012.
Paza de Coastă japoneză folosind tunuri de apă împotriva unor bărci de pescuit taiwaneze, Insulele Senkaku, 25 septembrie 2012. (Yomiuri Shimbun / AFP / Getty Images)

Armata Chinei sfătuieşte SUA să nu încurajeze Japonia în conflictul pentru Insulele Senkaku, a declarat vineri Ministrul chinez al Apărări.

Legăturile dintre cele mai dezvoltate forţe economice de pe glob au slăbit în urma conflictului pentru insulele nelocuite şi deţinute în prezent de Japonia. În Japonia acestea sunt numite Senkaku iar în China sunt cunoscute ca Diaoyu.

În urmă cu un an, guvernul japonez a achiziţionat insulele de la un propietar privat, fapt ce a provocat furia chinezilor, provocând şi un protest anti-japonez.

Navele şi avioanele celor două ţări s-au agasat în toată această perioadă la graniţa din apropierea insulelor, provocând astfel teama pentru un potenţial conflict care ar putea izbucni în urma unui accident.

Şeful Adjunct al Statului Major General al Armatei Populare de Eliberare Chineze, Wang Guanzhong, a declarat în timpul discuţiilor cu omologii americani din Beijing că este determinat să-şi apere teritoriul, dar şi-a păstrat cumpătul în tot acest timp.

”Această situaţie nu ar trebuie să devină o problemă între China şi SUA, şi sper că SUA nu vor deveni a treia partea din conflict”, il citează Ministerul Apărării pe Wang, în urma discuţiei dintre acesta şi Sub-Secretarul Apărări pentru Politică al SUA, James Miller.

Wang a mai adăugat că ”SUA ar trebui să-şi menţină o politică şi o poziţie constantă, fără a trimite semnale nepotrivite şi fără să încuviinţeze mână liberă ţării respectve”.

China speră că SUA vor trata corect situaţia pentru a se asigura că nu afectează relaţia de încredere strategică mutuală pe care o au.

SUA nu vor lua nicio poziţie, fiind de părere că ambele părţi trebuie să se abţină de la conflicte şi au sfătuit China să folosească mijloacele diplomatice pentru rezolvarea situaţiei, a citat Ministrul Apărări Chinez din răspunsul lui Miller.

China a manifestat suspiciuni vechi privind interesul Statelor Unite în conflict. Tratatul de Securitate Japonia - SUA obligă SUA să intervină în apărarea Japoniei în cazul unul atac asupra teritoriului administrat.

Statele Unite mai deţin şi o prezenţă militară în Japonia, inclusiv în Insula Okinawa din vecinătatea insulelor disputate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe