Armata indiană a confundat planetele cu.... avioane de spionaj

Vârful pakistanez Nanga Parbat, înalt de 8125 m, situat la capătul vestic al munţilor Himalaya
Vârful pakistanez Nanga Parbat, înalt de 8125 m, situat la capătul vestic al munţilor Himalaya (ZULFIKAR ALI / AFP / Getty Images)

Armata indiană a pierdut şase luni supraveghind 'drone chineze de spionaj' care i-ar fi violat spaţiul aerian, pentru a afla că de fapt era vorba de planetele Jupiter şi Venus, relatează BBC.

Relaţiile între cele două ţări au fost tensionate în ultimii ani, în zona de frontieră disputată din Himalaya, India acuzându-şi frecvent vecinul că face incursiuni pe teritoriul său. Lucrurile au culminat în luna aprilie, când trupele chineze au fost acuzate că au instalat o tabără pe partea indiană a frontierei de facto cunoscută sub numele de Linia de Control Efectiv (LAC).

Trupele indiene au semnalat şi 329 apariţii de obiecte neidentificate deasupra unui lac din regiunea de frontieră, între lunile august 2012 şi februarie 2013, potrivit ziarului The Telegraph din Calcutta, care citează surse militare spunând că aceste obiecte au violat LAC de 155 de ori. Aşa că armata a cerut Institutului indian de astrofizică să identifice obiectele respective. 'Sarcina noastră a fost să stabilim dacă acele obiecte neidentificate au origini cereşti sau terestre', a declarat ziarului astronomul Tushar Prabhu, potrivit BBC. Iar obiectele au fost identificate ca fiind ... planete.

Potrivit BBC, The Telegraph a sugerat că gardienii indieni ar trebui să fie iertaţi, deoarece planetele par mai strălucitoare, ca rezultat al modificărilor atmosferice la altitudine şi al folosirii sporite a dronelor.