Armata siriană devine tot mai puternică şi câştigă din terenul pierdut (serviciile germane de informaţii)

(photos.com)
Epoch Times România
22.05.2013

Serviciile germane de informaţii - Der Bundesnachrichtendienst (BND) - şi-au revizuit analiza cu privire la războiul civil din Siria şi consideră că de acum nu se mai poate vorbi de o victorie rapidă a rebelilor întrucât trupele preşedintelui Bashar Al-Assad câştigă din ce în ce mai mult teren, anunţă miercuri cotidienele germane Der Spiegel şi Die Welt.

Puterea militară a preşedintelui sirian a crescut tot mai mult, potrivit aprecierilor BND: şeful instituţiei, Gerhard Schindler, le-ar fi explicat unor politicieni germani în cadrul unei şedinţe cu uşile închise, că anul acesta trebuie luat în consideraţie un avans al armatei siriene în ofensiva împotriva rebelilor. Soldaţii sirieni sunt din ce în ce mai puternici şi serviciile germane de informaţii externe şi-au modificat previziunile, după ce în luna decembrie arătau că regimul sirian se apropie de cădere.

BND constată acum că trupele lui Assad deţin din nou linii de comunicaţii funcţionale, pentru logistică şi provizii, precum şi faptul că a devenit mai uşoară aprovizionarea cu combustibil pentru tancuri şi aeronave - astfel poate armata siriană să câştige din terenul pierdut. Regimul lui Assad poate astfel să-i ţină în şah pe insurgenţi, însă nu are foarte multe şanse de a învinge complet forţele de opoziţie, mai arată BND.

Per ansamblu, cât timp trupele lui Assad au început recent o ofensivă majoră în fieful rebelilor din Al-Qusayr, la graniţa cu Libanul, de partea trupelor siriene s-au alăturat militanţi ai Hezbollah, iar în acest război civil se implică tot mai multe ţări vecine, conflictul se poate extinde în regiune şi se poate transforma într-o adevărată conflagraţie.

Cotidienele germane citate amintesc că în aceste condiţii au apărut apelurile lansate pentru înarmarea rebelilor şi amintesc că recent, comisia pentru afaceri externe din Senatul american a aprobat un proiect de lege care prevede sprijinirea opoziţiei cu antrenament militar şi ajutoare umanitare. Această decizie este în măsură să crească presiunile asupra preşedintelui american Barack Obama, care respinge înarmarea rebelilor, din temerea că armele ar putea ajunge pe mâinile unor islamici extremişti sau ca acestea să nu facă decât să agraveze războiul civil.

Statele din aşa-numitul grup 'Prietenii Siriei' se reunesc miercuri la Amman, în Iordania, ca să pregătească o conferinţă de pace, aşa cum au propus SUA şi Rusia. Conferinţa ar urma să aibă loc în luna iunie, în scopul căutării unei soluţii politice în acest război civil, însă controversat este punctul referitor la cine va reprezenta opoziţia din Siria: preşedintele Al-Assad a explicat clar că nu este de acord cu conferinţa, de vreme ce îi consideră pe rebeli terorişti, şi că nu se va aşeza alături de ei la masa negocierilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor