Armata sud-coreeană susţine că Phenianul a lansat 2 rachete balistice cu rază scurtă

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un (Valeri Sharifulin/TASS/Getty Images)

Statul Major al Armatei sud-coreene a declarat că Phenianul a lansat joi dimineaţă două rachete, potrivit Deutsche Welle.

Oficiali sud-coreeni au afirmat că proiectilele au fost lansate din apropierea oraşului nord-coreean Wonsan şi au zburat pe o distanţă de aproximativ 430 km înainte să cadă în mare, în largul coastei estice.

Lansările au avut loc în contextul în care oficiali americani şi nord-coreeni depun eforturi pentru repornirea discuţiilor pe teme nucleare, iar Phenianul a criticat un exerciţiu militar comun planificat între armata americană şi cea sud-coreeană. Coreea de Nord a avertizat că ar putea relua testele de rachete ca formă de protest faţă de exerciţiul planificat, pe care îl consideră o ameninţare. Cea mai recentă testare de arme de către Coreea de Nord a avut loc în luna mai.

Nordul a “lansat un proiectil neidentificat la ora locală 5:34 a.m. (2034 UTC miercuri) şi un altul la ora 5:57 a.m., din zone situate în apropierea oraşului Wonsan în Marea de Est”, a menţionat Statul Major al Armatei sud-coreene.

“Am confirmat că proiectilele au fost rachete. Una a zburat 430 km şi cealaltă aparent a zburat puţin mai mult”, a declarat oficiali pentru AFP, adăugând că o analiză comună împreună cu SUA este în desfăşurare.

“Nu este clar dacă Kim Jong-un a monitorizat lansarea de la faţa locului”, a precizat un oficial, făcând referire la dictatorul nord-coreean.

“Armata noastră monitorizează îndeaproape situaţia în cazul altor lansări şi urmează să se facă declaraţii corespunzătoare”, a relatat agenţia de ştiri sud-coreeană Yonhap, citând Statul Major al Armatei Coreei de Sud.

La rândul său, un oficial american a confirmat rapoartele, însă a refuzat să menţioneze când au avut loc lansările.

Oficialul, care a cerut să rămână anonim, a precizat că administraţia de la Casa Albă este la curent cu situaţia. “Nu avem alte comentarii”, a adăugat el.

John Bolton, consilierul preşedintelui american Donald Trump pentru securitate naţională, nu a menţionat lansările atunci când a postat un mesaj pe Twitter despre “întâlnirile productive” cu oficialii sud-coreeni pe tema securităţii regionale şi a construirii unei relaţii mai puternice între cele două ţări.

Totuşi, o sursă a guvernului Japoniei a oferit detalii suplimentare asupra naturii proiectilelor, precizând că a fost vorba de rachete balistice cu rază scurtă.

Sursa a precizat că rachetele nu au ajuns în Zona Economică Exclusivă (ZEE) a Japoniei şi că nu au avut niciun impact asupra securităţii naţionale.

Cu toate acestea, ministrul japonez al Apărării, Takeshi Iwaya, a declarat reporterilor că acţiunile nord-coreenilor sunt “extrem de regretabile” şi că, “în cazul în care a fost vorba de rachete balistice, acest lucru ar fi o încălcare a uneia dintre rezoluţiile adoptate de Consiliul de Securitate al ONU”.

“Vom continua să depunem eforturi pentru a colecta şi analiza informaţii şi, în acelaşi timp, ne vom coordona eforturile cu SUA şi Coreea de Sud”, a mai precizat Iwaya.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe