Armata ucraineană a eliberat oraşul Mariupol

Forţele speciale ucrainene în Sloviansk, Ucraina. 25 aprilie 2014.
Forţele speciale ucrainene în Sloviansk, Ucraina. 25 aprilie 2014. (youtube.)

Forţele armate ucrainene au eliberat vineri oraşul port Mariupol de sub ocupaţia miliţiilor pro-ruse după şase ore de lupte grele, conform ministerului de Interne de la Kiev, anunţă Reuters.

Victoria militară are o semnificaţie majoră pentru conducea de la Kiev care a promis o intensificare a operaţiunilor de eliberare din estul Ucrainei. În acelaşi timp, liderii ucraineni au demarat mai multe serii de negocierii cu oficialii de la Moscova, în special cu privire la comerţul cu gaze. În urma negocierilor, Kremlinul a ameninţat că va opri furnizarea de gaze către Ucraina începând de luni.

În Mariupol, poliţia a blocat mai multe străzi, începând eliberarea baricadelor şi a autovehiculelor blindate distruse, ce au rămas în urma confruntărilor.

”La ora 10:34, steagul ucrainean era ridicat deasupra clădirii guvernamentale din Mariupol”, a declarat ministrul de interne Arsen Avakov.

Un oficial de la Kiev susţine că forţele guvernamentale au atacat după ce au înconjurat rebelii, aşteptând mai întâi timp de 10 minute ca aceştia să se predea. Cel puţin cinci rebeli şi doi soldaţi au fost ucişi.

Mariupol, un oraş care a fost controlat de miliţiile pro-ruse de mai multe ori de la începutul conflictului în luna aprilie, are o importantă strategică majoră deoarece se află la intersecţia drumurilor majore dinspre graniţa de sud est cu Rusia spre restul Ucrainei.

Armata ucraineană încearcă să controleze aproximativ 2.000 de kilometri de frontieră cu Rusia. Zona este importantă deoarece Moscova permite paramilitarilor ruşi să treacă granita spre Ucraina, inclusiv cu tancuri, autovehicule blindate şi armament.

Avakov spune că, după confruntările de vineri, a fost câştigată o bucată de 120 de kilometri de graniţă din mâna rebelilor, însă nu este clar cine controlează restul zonei de frontieră.

În Washington, Departamentul de Stat afirmă că, în ciuda promisiunii lui Vladimir Putin, Rusia a trimis tancuri, armament greu şi lansatoare de rachete în Ucraina pentru a susţine forţele pro-Rusia din estul ţării. Cel mai probabil, confirmarea Statelor Unite cu privire la susţinerea forţelor pro-Rusia de către Moscova va complica şi mai mult relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia.

”Am evaluat că separatiştii din estul Ucrainei au obţinut armament greu şi echipament militar din Rusia, inclusiv tancuri ruse şi mai multe lansatoare de rachete”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Marie Harf.

Un convoi de trei tancuri T-64, mai multe MB-21 lansatoare de rachete şi alte vehicule militare au trecut dinspre Rusia în Ucraina numai în ultimele zile, a declarat Harf.

”Asta este inacceptabil. Un eşec din partea Rusiei de a descalada situaţia va conduce la costuri adiţionale”, a concluzionat Harf.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe