Armenia ajunge la un nou acord politic cu UE

După un eşec în 2013 ca urmare a presiunilor din partea Rusiei, Armenia şi UE au finalizat o serie de negocieri pentru încheierea unui acord de consolidare a relaţiilor politice.
Preşedintele armean Serzh Sarkisian (st) se întâlneşte cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, în Bruxelles, 27 februarie 2017.
Preşedintele armean Serzh Sarkisian (st) se întâlneşte cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, în Bruxelles, 27 februarie 2017. (Captură Foto)

Uniunea Europeană şi Armenia au căzut de acord asupra unui nou pact de consolidare a legăturilor politice, la peste trei ani după ce Erevanul a renunţat la un acord politic şi comercial mult mai complex cu UE pentru a se alătura Uniunii Economice Euroasiatice, care este condusă de Rusia.

Discuţiile privind noul acord s-au finalizat în timpul unei vizite efectuate luni la Bruxelles de preşedintele armean Serzh Sarkisian.

Acordul este aşteptat să fie semnat ulterior în acest an, posibil în luna mai.

Armenia a negociat în 2013 un Acord de Asociere, care a inclus un acord de comerţ liber cu UE, ca apoi să facă o întoarcere de 180 de grade în acelaşi an şi să îl respingă sub presiunea Moscovei.

Negocierile asupra unui nou acord cu UE au început în decembrie 2015.

Noul acord este mai puţin ambiţios decât cel care a fost abandonat în 2013, în special pentru că nu conţine referirea la zona de comerţ liber, pe care Georgia, Republica Moldova şi Ucraina o au acum ca parte a acordurilor lor încheiate cu UE.

Noul acord va îmbunătăţi relaţiile politice dintre Erevan şi Bruxelles, care în prezent au la bază un Acord de Parteneriat şi Cooperare ce a intrat în vigoare în 1999.

La rândul său, rivalul Armeniei, Azerbaidjanul, a lansat la începutul acestei luni propriile sale discuţii privind încheierea unui nou acord politic cu UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe