Armin Laschet promite să asigure 2% din bugetul Germaniei cheltuielilor NATO, dacă este ales

Armin Laschet
Armin Laschet (FEDERICO GAMBARINI/POOL/AFP VIA GETTY IMAGES)

Germania trebuie să mărească cheltuielile militare şi să preia o pondere mai mare a poverilor militare în cadrul NATO, a declarat Armin Laschet, care aspiră la conducerea CDU, într-un interviu publicat duminică.

Şefii de stat din cadrul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), formată din 30 de naţiuni, se întâlnesc azi la Bruxelles şi vor discuta modalităţi de a răspunde provocărilor din partea Chinei, Rusiei şi ameninţărilor cibernetice.

Laschet, susţinut de conservatorii lui Merkel pentru funcţia de cancelar la alegerile din 26 septembrie, a declarat că se va asigura că Germania, cea mai mare economie europeană, îndeplineşte obiectivul de cheltuieli al alianţei - cu un buget de 2% din produsul intern brut.

„Când am convenit ceva la nivel internaţional, ar trebui să ne ţinem de promisiune”, a spus el pentru Welt am Sonntag (WamS).

El a afirmat că Bundeswehr - forţele armate federale - ar trebui să îşi asume mai multă responsabilitate în Africa, în jurul Mediteranei şi în Mali.

"Putem vorbi oricând despre faptul că luăm o parte mai mare din poveri", a declarat el referindu-se la Mali, unde Bundeswehr participă la o misiune de instruire a Uniunii Europene şi la o misiune de menţinere a păcii a Naţiunilor Unite.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat, joi, că operaţiunea Franţei împotriva militanţilor islamişti din regiunea Sahel, din care face parte Mali, se va termina, trupele operând acum ca parte a eforturilor internaţionale mai largi din regiune.

Un sondaj german a arătat, duminică, popularitatea blocului partidului conservator al creştin-democraţilor - CDU - şi al partidului omolog bavarez CSU, cu 27%, cu mult înaintea Verzilor, care au 20%.

Partidul Verde, la un congres încheiat duminică, a atenuat o atitudine categorică exprimată anterior împotriva utilizării dronelor armate de către Bundeswehr, după un vot strâns de 347 faţă de 343 la moţiune.

Dar Verzii resping obiectivul de a acorda 2% din buget cheltuielilor NATO, deoarece consideră că este costisitor şi arbitrar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe