Artistul britanic Banksy îşi extinde lista de "evenimente false". Include expoziţiile din Capitală şi Cluj Napoca

Graffiti realizat de renumit al artistului britanic Banksy pe zidul unei benzinării din oraşul Betleem, Cisiordania
Graffiti realizat de renumit al artistului britanic Banksy pe zidul unei benzinării din oraşul Betleem, Cisiordania (Getty Images)

Renumitul artist britanic Banksy a adăugat pe lista sa a „evenimentelor false” şi o expoziţie susţinută de Primăria Municipiului Bucureşti, la Arcul de Triumf. De altfel, artistul a cerut publicului să fie conştient de acest aspect atunci când va lua în considerare participarea la această expoziţie.

„Publicul ar trebui să ştie că în ultima vreme a apărut un val de expoziţii Banksy care nu sunt realizate de comun acord. Au fost organizate fără cunoştinţa sau implicarea artistului. Vă rugăm să le trataţi în cunoştinţă de cauză”, potrivit unui mesaj publicat pe site-ul lui Banksy cu titlul „Retragerea produsului”, citat de Mediafax.

Potrivit site-ului artistului, principala nemulţumire a acestuia faţă de toate aceste expoziţii „ilegale” – care au avut loc în ultimii ani în oraşe importante precum Paris, Amsterdam, Londra, Berlin, Roma, Tel Aviv sau Montreal – are legătură cu faptul că participarea este taxată, Banksy insistând că el nu cere bani pentru ca oamenii să îi vadă arta. De altfel, majoritatea expoziţiilor desfăşurate cu acordul britanicului au avut fie intrare liberă fie preţuri foarte mici, de până în 4 dolari.

Expoziţia din Capitală, care cuprinde zeci de tablouri, fotografii, obiecte 3D şi clipuri video realizate după lucrările originalele ale artistului britanic, poate fi vizionată şi la Cluj Napoca în perioada 1 august – 3 noiembrie la Casa Voievod.