Artistul disident Ai Weiwei, singur împotriva guvernului chinez

Artistul chinez Ai Weiwei.
Artistul chinez Ai Weiwei. (PETER PARKS / AFP / Getty Images)

David contra Goliat. Artistul disident chinez Ai Weiwei şi-a continuat lupta împotriva guvernului de la Beijing: a plătit cauţiunea de 8,45 milioane de yuani (983.200 euro) pentru a putea face apel împotriva acuzaţiei de evaziune fiscală impusă de autorităţile chineze. Nu crede însă că recursul va fi acceptat şi va fi nevoit să plătească cele 15 milioane de yuani (1,7 milione de euro) pe care i le pretinde statul, notează joi ziarul La Vanguardia.

Ai Weiwei şi avocaţii săi au trăit o zi agitată, văzând că expiră termenul de două săptămâni pentru a plăti cauţiunea impusă de autorităţi. Responsabilii Biroului de Impozite îl avertizaseră că în caz de neplată vor transfera dosarul poliţiei, care putea din noul să-l aresteze. Artistul s-a prezentat dimineaţă cu cecul bancar care garanta că dispunea de cantitatea de bani necesară pentru a plăti cauţiunea şi a face apel împotriva acuzaţiei. Dar a fost refuzat. După cum i-a fost respinsă şi posibilitatea de a garanta cu locuinţa mamei sale. Funcţionarii i-au cerut bani în numerar.

Ai şi avocaţii lui nu au vrut să verse suma în contul Biroului de Impozite pentru a nu fi interpretată ca o recunoaştere a culpei sale. În final a accepat să plătească după ce a fost asigurat că suma nu constituie plata unei părţi din cele 15 milioane de bani pe care i le reclamă fiscul chinez. În total a achitat 8,45 milioane de yuani (983.200 euros), practic întreaga sumă pe care a strâns-o din donaţiile făcute de cei aproape 30.000 de simpatizanţi, pe care artistul a promis să o restituie.

De-acum încolo, disidentul chinez are la dispoziţie 60 de zile pentru a reclama revizuirea cazului. Autorităţile l-au arestat la 13 aprilie la aeroportul din Beijing când se pregătea să plece din ţară. L-au ţinut în arest fără să fie inculpat oficial 81 de zile, fapt ce a stârnit proteste internaţionale. În final, a fost eliberat pe cauţiune, după ce a fost acuzat de delicte economice, la 22 iunie. Săptămâna trecută i s-a comunicat că trebuie să plătească 15 milioane de yuani (1,7 milioane de euro) pentru neplata impozitelor din urmă, plus amenda însoţitoare.

Ai este pesimist în privinţa şanselor apelului său. Artistul a comentat că deşi a plătit garanţia 'autorităţile pot să-i ignore cererea de revizuire administrativă şi nu are mari speranţe. 'Singura posibilitate este ca acest caz să devină public, pentru ca lumea să afle'. Ai crede că Beijingul îl acuză de evaziune fiscală din 'motive politice' şi a descris cazul ca un meci de fotbal în care joacă singur împotriva guvernului. 'Ştii că nu o să câştigi, pentru că eşti singur împotriva unei întregi echipe. Dar uneori şi ei joacă prost şi pot pasa mingea la adversar, de exemplu mulţimii. Nu credeau că se va întâmpla aşa'.

Un pesimism care nu l-a împiedicat să se filmeze cântând şi dansând un cântec care a fost considerat o insultă de Beijing. Pe YouTube circulă un filmuleţ în care artistul fredonează un cântec pentru copii, care a devenit un simbol popular al sarcasmului chinez. Cuvintele Cao Ni Ma (în traducere iarbă, noroi şi cal), pronunţate într-un anumit fel, reprezintă o injurie gravă. Un joc de cuvinte prin care Ai Weiwei insultă cenzura Beijingului. Dar şi un apel adresat oamenilor de a-l sprijini financiar. Pe scurt, un afront adus guvernului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe