Asia lovită de cel mai puternic taifun al anului 2013

Inundaţii cauzate de taifunul Utor, provincia Guangdong, 19 august
Inundaţii cauzate de taifunul Utor, provincia Guangdong, 19 august (ChinaFotoPress / ChinaFotoPress via Getty Images)

După ce Japonia a fost devastată de taifunul Man-Yi, Asia se pregăteşte din nou de vreme rea. Un taifun extrem de puternic, Usagi, se apropia vineri de Filipine, Taiwan, China şi Hong Kong.

Meteorologii avertizează că Usagi ar putea fi cel mai puternic taifun al anului 2013. Taifunul avansa vineri către strâmtoarea Lucon, trecerea între punctul de nord al Filipinelor şi sudul Taiwanului, frontiera între Pacific şi marea Chinei meridionale. Pagasa, agenţia meteorologică filipineză de stat, raporta vineri dimineaţă că Usagi a dezlănţuit rafale de vânt cu viteze de până la 175 km/h şi că vântul urmează a se înteţi.

În Taiwan , aproape 2.500 de persoane au fost evacuate din zonele inundabile şi din regiunile montane îndepărtate iar guvernul a trimis trupe militare în zonele cu potenţial de dezastru. Autorităţile se aşteaptă la precipitaţii de 91 de centimetri până duminică, zi în care Usagi se va îndepărta de Taiwan.

Oficialii locali au închis drumurile montane blocate de alunecări de teren şi au suspendat trenurile ce fac legătura între estul şi vestul ţării. Mii de case au rămas fără electricitate.

Vineri noaptea, Centrul Meteorologic al marinei americane anunţa că Usagi soseşte cu vânturi de 240 de kilometri pe oră şi rafale care ating 300 de kilometri pe oră.

Centrul Naţional Meteorologic din China a anunţat alertă cod roşu. Usagi va lovi zonele de coastă Guangdong, Zhejiang şi Fujian.

Cu mai puţin de o săptămână în urmă, furtunile tropicale au devastat sud-estul Japoniei. Trei persoane au murit şi cinci au fost date dispărute, iar autostrăzile au fost blocate în mai multe regiuni.

Ploile masive au provocat inundaţii şi în zona Fukushima, iar casele şi terenurile din 5 districte s-au aflat sub ape.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe