Asociaţia Promo-LEX:În regiunea transnistreană nu există un mecanism eficient de apărare a drepturilor omului

Promo-LEX readuce în atenţia opiniei publice situaţia Drepturilor Omului din Transnistria, dar şi eforturile minime pe care le fac autorităţile de la Chişinău pentru a reabilita victimele supuse torturii şi relelor tratamente în regiune.
Repr. Promo-LEX, Ion Manole, Nicoleta Hriplivîi şi victima torturii din Transnistria, Vitalie Eriomenco în cadrul conferintei de presă din 07.11.2016
Repr. Promo-LEX, Ion Manole, Nicoleta Hriplivîi şi victima torturii din Transnistria, Vitalie Eriomenco în cadrul conferintei de presă din 07.11.2016 (promolex.md)

Cu referire la dosarul penal fabricat în cazul victimei torturii din Transnistria, Vitalie Eriomenco, directorul executiv Promo-LEX, Ion Manole, a menţionat în cadrul unei conferinţe de presă din 7 noiembrie că: ”în regiunea transnistreană nu există niciun mecanism eficient de apărare a drepturilor omului, iar dacă persoana nu are rude care să depună eforturi, să sensibilizeze opinia publică, nu are bani să asigure serviciile unui avocat ori să găsească o organizaţie care să ofere servicii de apărare a persoanei deţinute, atunci oamenii ajung să piardă totul”.

Ion Manole a mai adăugat că e nevoie să se asigure mecanisme de monitorizare a drepturilor omului în regiune cu implicarea societăţii civile de pe ambele maluri, pentru că aşa-zisul sistem judiciar de la Tiraspol nu garantează o justiţie echitabilă. În acelaşi context, directorul executiv Promo-LEX a amintit despre faptul că membrii asociaţiei Promo-LEX au interdicţia de a vizita regiunea transnistreană din aprilie 2015.

Vitalie Eriomenco a relatat presei despre fabricarea dosarului penal pe numele său de către persoane influente în regiunea transnistreană şi despre cum a fost deposedat de afaceri. El a stat în detenţie din martie 2011 până în septembrie 2016 şi a fost eliberat după ce a fost graţiat de aşa-zisele autorităţi de la Tiraspol. Ultimele 2 luni de zile, Vitalie Eriomenco a făcut tratamente de reabilitare, iar săptămâna trecută, într-un mall din Chişinău, a văzut cum una dintre persoanele implicate în fabricarea dosarului său, circula nestingherit.

Omul de afaceri Eriomenco, cu reşedinţa în raionul Slobozia din regiunea transnistreană, în decursul a zece ore de după arest, a fost maltratat şi ameninţat cu moartea de către aşa-zişii colaboratori ai miliţiei. Nu i-a fost acordat niciun ajutor medical. Familia nu a fost informată despre arest şi nu a putut contacta nici un avocat. Pe parcursul zilei de 29 martie 2011 nu a primit mâncare şi apă. Mâncarea, care i-a fost oferită ulterior, era de calitate proastă şi imposibil de consumat, iar ca urmare, a slăbit cinci kilograme în douăzeci şi opt zile de detenţie.

A fost ţinut intenţionat într-o celulă cu deţinuţi recidivişti cu scopul de a fi intimidat. Afacerile sale, pe care le-a dezvoltat mai mult timp au fost preluate abuziv, iar cotele părţi deţinute au fost transferate altor persoane.

În data de 30 decembrie 2013, aşa-numitele instanţe judecătoreşti din regiune l-au găsit vinovat de escrocherie şi l-au condamnat la 12 ani privaţiune de libertate cu confiscarea averii personale. Omul de afaceri a stat în arest peste 6 ani de zile. Cauza Eriomenco în prezent se află pe rol la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului şi a fost comunicată guvernului de la Chişinău în iulie 2011.

Notabil este faptul că, la 4 noiembrie 2016, la Geneva, Moldova a susţinut un examen în faţa statelor membre ONU la capitolul respectării Drepturilor Omului. Experţii Promo-LEX susţin că, la nivel internaţional, nu există o diferenţiere între Moldova şi regiunea necontrolată. Autorităţile Moldovei au fost obligate să raporteze cum au fost implementate prevederile Pactului Internaţional cu privire la Drepturile Civile şi Politice pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv regiunea transnistreană.

Mai multe ţări membre ONU au atenţionat că Moldova trebuie să soluţioneze această problemă dureroasă cu o vechime de peste 20 de ani: ”Continuaţi să lucraţi pentru a promova drepturile omului în regiunea transnistreană ca parte integrală a teritoriului Republicii Moldova”, l-au îndemnat autorităţile moldovene pe reprezentantul României la Evaluarea Periodică Universală, Adrian Cosmin Vieriţă.