Assad: Trupele siriene avansează datorită loviturilor aeriene ruseşti
alte articole
În remarcile sale difuzate duminică, Assad a declarat pentru postul de televiziune chinez Phoenix Television că ruşii depind de forţele siriene terestre şi “cooperează cu noi”. El a adăugat că trupele siriene au obţinut victorii în unele zone înaintea începerii campaniei de bombardamente ruseşti dar că “nu ar fi putut să fie prezente peste tot în Siria”.
Rusia, care şi-a început campania aeriană în Siria în 30 septembrie, şi-a intensificat operaţiunile militare în zilele recente pe baza unor ordine date de preşedintele rus Vladimir Putin după ce Moscova a confirmat faptul că o bombă a provocat prăbuşirea unui avion rusesc de pasageri deasupra peninsulei Sinai din Egipt, în carre au murit toate cele 224 de persoane aflate la bord.
Grupul Statul Islamic, care operează în Siria şi Irak, şi-ar fi asumat răspunderea pentru atacul din Egipt.
“După implicarea forţelor aeriene ruseşti în lupta împotriva terorismului, situaţia s-a îmbunătăţit semnificativ. Pot spune că armata avansează acum aproape pe fiecare front”, a susţinut Assad în interviul care a fost transmis şi de mass media de stat siriană.
Assad a declarat că loviturile aeriene ruseşti sunt mai eficiente decât cele desfăşurate de coaliţia condusă de SUA, datorită faptului că Moscova se coordonează cu guvernul său. Liderul sirian a adăugat că “nu poţi să lupţi împotriva terorismului doar cu lovituri aeriene”, conform Boston Globe.
Soldaţii sirieni au capturat zeci de sate în nordul şi vestul Siriei de la începerea atacurilor aeriene ruseşti. Cea mai mare victorie de până acum a fost întreruperea unui asediu de 3 ani impus de jihadişti asupra bazei militare aeriene Kweiris din provincia nordică Alep.
Loviturile aeriene nu au vizat doar grupul Statul Islamic, ci şi rebelii sirieni care doresc să îl alunge de la putere pe Assad, inclusiv unele grupuri rebele moderate susţinute de Occident.
Întrebat dacă va candida din nou pentru preşedinţie în cazul organizării unor alegeri, Assad a declarat: “Este dreptul meu, dar este prea devreme să spun dacă voi candida sau nu. Nu voi spune că nu voi candida, dacă voi vedea că acest lucru este necesar.”
Planul de pace asupra căruia au căzut de acord 17 naţiuni la întâlnirea ce a avut loc recent la Viena nu menţionează nimic despre viitorul lui Assad, dar susţine că “vor fi organizate alegeri libere şi corecte în conformitate cu noua Constituţie, într-un interval de 18 luni.”
Pentru a clarifica acel termen, Departamentul de Stat american a declarat săptămâna trecută că se va porni cronometrul în momentul în care reprezentanţii lui Assad şi ai opoziţiei vor începe discuţiile privind crearea unei noi Constituţii. Votul va determina un nou Parlament, deşi nu neapărat un nou preşedinte.