Astronauţii au scăpat o geantă cu scule în spaţiu. Obiectul orbitează în jurul Pământului şi poate fi văzut cu binoclul

O geantă de scule care le-a scăpat astronauţilor în timpul unei ieşiri în spaţiu orbitează acum în jurul planetei noastre (NASA/JSC)
D.B.
13.11.2023

O geantă cu scule care le-a scăpat astronauţilor în timpul unei ieşiri în spaţiu pe Staţia Spaţială Internaţională este surprinzător de luminoasă şi poate fi văzută cu un binoclu, potrivit Space.com.

În afara stelelor, planetelor, nebuloaselor şi galaxiilor, observatorii cerului au de curând şi o altă ţintă pe care o observă, una mai puţin celestă, respectiv un sac cu scule surprinzător de luminos care pluteşte prin spaţiul din jurul Pământului. Geanta cu scule le-a dat de furcă astronauţilor NASA Jasmin Moghbeli şi Loral O'Hara pe 2 noiembrie 2023, în timp ce acestea efectuau o ieşire în spaţiu în afara Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS).

Acum, geanta orbitează în jurul planetei noastre chiar în faţa ISS, cu o magnitudine vizuală de aproximativ 6, potrivit EarthSky. Asta înseamnă că este mai puţin strălucitoare decât gigantul de gheaţă Uranus, a şaptea planetă de la Soare. Prin urmare, geanta - cunoscută oficial sub numele de "crew lock bag" - nu este vizibilă cu ochiul liber, dar observatorii cerului ar putea să o observe cu ajutorul unui binoclu.

Geanta ar trebui să plutească două până la patru minute înainte de staţie şi pe măsură ce coboară rapid, este posibil să se dezintegreze când va ajunge la o altitudine de aproximativ 113 kilometri deasupra Pământului.

Astronautul de rezervă al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), Meganne Christian, a împărtăşit pe contul său X imagini cu momentul în care geanta cu scule a scăpat din mâna lui Moghbeli. Ea a adăugat că geanta a fost văzută ultima dată în acel moment de către astronautul Crew-7 Satoshi Furukawa, în timp ce plutea la înălţime deasupra Muntelui Fuji.

Tot pe X, astronomul Jonathan MDowell, de la Harvard Center for Astrophysics (CfA), a dezvăluit că sacul se învârte în jurul Pământului pe o orbită de aproximativ 415 pe 416 kilometri. McDowell a explicat, de asemenea, că sacul a primit şi o clasificare proprie în sistemul de catalogare al forţelor spaţiale americane pentru obiectele artificiale aflate pe orbită, desemnat oficial 58229 / 1998-067WC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor