Astronomii europeni au descoperit o nouă planetă asemănătoare Terrei

Contactul cu Pământul permite asigurarea stabilităţii electrice a  corpului nostru care joacă un rol determinant în menţinerea vitalităţii  şi sănătăţii generale a organismului.
Contactul cu Pământul permite asigurarea stabilităţii electrice a corpului nostru care joacă un rol determinant în menţinerea vitalităţii şi sănătăţii generale a organismului. (photos.com)

Astronomii europeni au descoperit o planetă asemănătoare Pământului, denumită "super-Terra", într-o zonă în care viaţa ar fi posibilă fiind în vecinătatea unei stele şi anume Gliese 163.

Descoperirea a fost posibilă cu ajutorul telescopului HARPS (High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher) care aparţine Observatorului European Austral (OEA).

Noua planetă descoperită se va numi Gliese 163c şi are o masă de 6,9 ori mai mare decât cea a planetei noastre şi o perioadă orbitală de 26 de zile. Aflată în constelaţia Dorado, Gliese 163c se învârte în jurul stelei sale şi se află la o distanţă de 49 de ani-lumină de Terra.

"Gliese 163c ar putea fi de 1,8 - 2,4 ori mai mare ca Terra, mărimea planetei depinzând de structura ei majoritar telurică sau acvatică", susţin astronomii europeni.

Temperaturi în jur de 60 de grade pe noua planetă

Gliese 163c primeşte cu aproximativ 40% mai multă lumină de la steaua ei decât primeşte Pământul de la Soare, iar datorită acestui fapt temperaturile de pe noua planetă sunt mai mari. Prin comparaţie, Venus primeşte cu 90% mai multă lumină de la Soare decât planeta noastră.

"Nu cunoaştem proprietăţile atmosferei lui Gliese 163c, dar, presupunând că aceasta reprezintă o versiune la scală a atmosferei terestre, atunci temperaturile de la suprafaţa acestei planete ar putea fi în jur de 60° Celsius", au declarat cercetătorii.

Formele complexe de viaţă de pe Terra - plante, animale şi chiar oamenii - nu pot supravieţui la temperaturi ce depăşesc în mod constant 50° Celsius. Însă, această temperatură şi chiar valori mai mari pot fi suportate de multe alte forme de viaţă terestre care pot trăi cu uşurinţă în condiţii extreme.

Savanţii europeni au descoperit o a doua nouă planetă în acelaşi sistem solar, denumită Gliese 163b, care este mai mare şi orbitează mult mai aproape de steaua ei, la o perioadă orbitală de doar nouă zile. O a treia planetă, a cărei existenţă nu a fost deocamdată confirmată de specialişti, ar putea orbita în acelaşi sistem solar, dar la o distanţă mult mai mare.

Cele două planete cercetate din sistemul Gliese 163 au fost descoperite de echipa de savanţi coordonată de Xavier Bonfils, profesor la Universitatea Joseph Fourier din Grenoble şi cercetător la Institutul de Planetologie şi Astrofizică din Grenoble. La descoperire au contribuit şi savanţi din Franţa, Portugalia, Germania, Belgia şi Elveţia.

Până în prezent, şase planete potenţial locuibile prezintă asemănări mari cu planeta noastră. Acestea sunt: Gliese 581g, Gliese 581d, Gliese 163c, Gliese 667C c, Kepler-22b şi HD 85512b. Patru dintre aceste planete au fost descoperite în ultimul an, din septembrie 2011 până în prezent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură