Atac aerian israelian major asupra Siriei. Sistemele ruseşti S-300 din ţara arabă ar fi devenit operaţionale

Avion de vânătoare israelian
Avion de vânătoare israelian (Getty Images)

La câteva ore după ce rapoarte israeliene au susţinut că sistemele de apărare aeriană ruseşti S-300 din Siria au devenit operaţionale, aparent armata israeliană a lansat un atac aerian major asupra Siriei în toiul nopţii de duminică, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Potrivit AFP:

Siria a declarat că avioane de vânătoare israeliene au atacat câteva locaţii militare în apropierea capitalei Damasc şi a oraşului central Homs în primele ore ale zilei de luni, ucigând câteva persoane.

Agenţia siriană de ştiri de stat SANA a raportat că apărarea aeriană siriană a interceptat câteva dintre rachetele lansate din spaţiul aerian libanez.

Autorităţile siriene au declarat că sistemele de apărare aeriană au fost active în timpul atacului israelian, care a provocat pagube mai multor locuinţe civile în Sahnaya, o suburbie a Damascului, potrivit SANA.

Aeroportul militar major sirian din Mezzeh, în partea vestică a Damascului, aparent a fost de asemenea vizat de atacul israelian.

Deşi nu se ştie care este numărul total al victimelor, Danny Makki, un binecunoscut jurnalist din Damasc, a susţinut că cel puţin 4 civili ar fi fost ucişi – inclusiv un bebeluş – şi alte peste 20 ar fi fost rănite.

De asemenea, nu se ştie pe moment dacă sistemele ruseşti S-300 au fost active în timpul loviturilor aeriene. Totuşi, publicaţia israeliană The Times of Israel a sugerat că nou instalatele sisteme S-300, precum şi prezenţa militară iraniană, au fost principalele motive din spatele acţiunii regimului din Tel Aviv, în pofida faptului că armata israeliană nu a confirmat şi nici nu a negat atacul:

Presupusele lovituri aeriene au avut loc la câteva ore după ce o companie israeliană specializată în analizarea imaginilor de satelit a susţinut că toate sistemele de apărare aeriană S-300 din Siria păreau a fi operaţionale, indicând o ameninţare mai mare la adresa abilităţii Israelului de a desfăşura lovituri aeriene împotriva forţelor iraniene şi pro-Iran din acea ţară.

Până acum, doar trei dintre cele patru lansatoare de rachete sol-aer au fost văzute complet ridicate la baza Masyah din nord-vestul Siriei.

Israelul a ameninţat că va distruge sistemele S-300 dacă acestea sunt folosite împotriva avioanelor sale de vânătoare, indiferent de potenţialul răspuns din partea Rusiei.

Jurnalistul Danny Makki a declarat că loviturile aeriene din cursul nopţii trecute reprezintă, cu siguranţă, una dintre cele mai mari operaţiuni desfăşurate în acest an de israelieni împotriva Siriei, luân dîn considerare fapul că au fost luate în vizor două provincii şi au fost lovite mai multe instalaţii şi un cartier civil.