Atacul cibernetic cu WannaCry afectează puternic China. Bancomatele Bank of China blocate

Printre cele 150 de ţări afectate de atacul de tip ransomware cu WannaCry a fost şi China: bancomatele Bank of China au fost scoase din funcţiune, iar numeroase birouri ale securităţii publice şi instituţii de învăţământ au fost forţate să îşi suspende activităţile.
Bancomate al Bank of China.
Bancomate al Bank of China. (www.wikimedia.org)

Ca urmare a atacului ransomeware WannaCry desfăşurat la nivel global, care a afectat sute de mii de calculatoare şi alte ţinte în numeroase ţări, un număr semnificativ de corporaţii şi servicii publice au descoperit că reţelele şi infrastructurile lor au fost blocate, incapabile să opereze, iar unele calculatoare critice au fost scoase din reţea pe termen nedefinit. Printe instituţiile vizate au fost:

NHS - Serviciul britanic pentru Sănătate Publică – care are 1,7 milioane de angajaţi – a fost afectat sever. Ministrul britanic de Interne, Amber Rudd, a precizat că aproximativ 45% dintre unităţile medicale au fost perturbate şi câteva dintre ele au fost obligate să anuleze sau să amâne tratarea pacienţilor.

Operatorul naţional german al căilor ferate, Deutsche Bahn, a fost o ţintă a atacului WannaCry. Călătorii au făcut postări pe Internet care arătau că pe tabelele din gări nu erau trecute informaţiile obişnuite de circulaţie a trenurilor, ci mesaje care cereau bani pentru deblocarea informaţiilor. În ciuda acestui lucru şi a faptului că aparatele pentru eliberat bilete au avut de asemenea probleme, compania a insistat că trenurile au funcţionat normal.

Renault: Producătorul auto francez a fost atacat, fiind forţat să oprească producţia în mai multe locaţii din Franţa şi la fabrica sa din Slovenia, în încercarea de a opri răspândirea virusului.

FedEx: Compania americană de curierat a recunoscut că a fost lovită de malware şi a precizat că implementează măsuri pentru a remedia situaţia cât mai curând posibil.

Bănci, ministere şi căi ferate în Rusia: Banca Centrală a Rusiei a fost vizată de atac, împreună cu mai multe sedii de ministere şi sistemul de transport feroviar. Ministerul rus de Interne a anunţat că 1.000 dintre calculatoarele sale au fost atacate de un virus. Oficialii au minimalizat incidentul, susţinând că atacurile au fost stopate.

Telefonica: Gigantul spaniol în telefonie a fost atacat, dar echipamentele virusate se află sub control şi sunt reinstalate, potrivit declaraţiilor lui Chema Alson, şeful unităţii de securitate cibernetică a acestei companii şi fost hacker.

Sandvik: Calculatoarele folosite pentru administraţie şi producţie au fost virusate în mai multe ţări în care operează această companie. În unele cazuri producţia a trebuit să fie întreruptă. Par Altan, şeful departamentului de comunicaţii externe, a precizat că în unele cazuri efectele atacului au fost reduse, în timp ce în altele, efectele au fost mai semnificative.

Totuşi, o ţară care iniţial părea să fi scăpat relativ nevătămată de efectele devastatoare ale atacului (pe lângă SUA, lucru care este şi aşa destul de ciudat ţinând cont de faptul că NSA a creat programul de hacking folosit acum) este China, din cauza lipsei de rapoarte media din ţară. Dar acum, datorită website-ului 95cn.org şi a contului său de Twitter, au putut fi constatate primele dovezi vizuale că şi China a fost afectată fizic de atac. Pe lângă bancomatele locale care au fost scoase din uz, au fost atacate poliţia rutieră chineză, autorităţile pentru imigraţie, iar diverse birouri ale securităţii publice şi instituţii de învăţământ au fost forţate să îşi suspende activităţile până la înlăturarea ameninţării malware-ului.