Atacurile asupra activiştilor şi jurnaliştilor ruşi, în creştere - avertizează un ONG

Manifestant luat pe sus de forţele de ordine în timpul unor proteste în capitala rusă Moscova împotriva creşterii vârstei de pensionare, 9 septembrie 2018.
Manifestant luat pe sus de forţele de ordine în timpul unor proteste în capitala rusă Moscova împotriva creşterii vârstei de pensionare, 9 septembrie 2018. (Captură Foto)

Un număr tot mai mare de activişti civili, politicieni şi jurnalişti au fost atacaţi în Rusia începând cu 2015, potrivit unui raport care trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte normalizarea violenţei aprobate de stat, notează publicaţia rusă The Moscow Times.

Peste 200 de atacuri sau ameninţări cu atacul au fost înregistrate în perioada 2014-2018, a precizat grupul pentru drepturile omului Agora în raportul privind violenţa politică, publicat vineri.

Raportul subliniază creşterea constantă a ameninţărilor şi atacurilor de la 21 în 2015, la 35 în 2016 şi 77 în 2017. În primele 8 luni şi jumătate ale acestui an, au avut loc deja 80 de ameninţări şi atacuri, au precizat autorii raportului.

“Oficiali din domeniul securităţii nu sunt sancţionaţi pentru comiterea de torturi, iar acţiunile lor ilegale nu mai intră sub incidenţa Codului Penal când vine vorba de violenţă politică, pentru a fi protejată stabilitatea guvernului”, potrivit raportului.

Agora defineşte ameninţările fie ca atacuri verbale, fie deteriorarea proprietăţii, inclusiv atacuri prin incendiere şi raiduri asupra birourilor şi automobilelor.

Moscova şi Sankt Petersburg au ocupat în mod tradiţional poziţii de top pe lista oraşelor unde au fost înregistrate cele mai multe atacuri şi ameninţări cu atacul în ultimii patru ani (52 şi respectiv 23 de cazuri), fiind urmate de oraşul sudic Krasnodar, cu 15.

Şapte regiuni din centrul Rusiei şi Siberia au înregistrat cel puţin 5 atacuri în perioada 2014-2018.

“Realităţile de astăzi sunt următoarele: dacă ai decis să te implici în activism civic, trebuie să fii pregătit pentru ameninţări şi atacuri, pe lângă detenţii la protestele paşnice”, avertizează raportul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe