Aţi băut? Maşina nu porneşte! UE impune noi dispozitive obligatorii de salvare a vieţii

Noi măsuri de securitate vor fi lansate în 2022 pentru vehicule utilitare, autoutilitare, camioane, tiruri şi autobuze. Printre acestea se află adaptarea inteligentă a vitezei şi sistemele de avertizare a neatenţiei.
Test pentru a calcula rata de alcool în sânge
Test pentru a calcula rata de alcool în sânge (screenshot tramite foto everyeye.it)

În toate ţările membre ale Uniunii Europene vor fi instalate noi dispozitive obligatorii începând cu mijlocul anului 2022, printre care merită menţionate sistemele de adaptare a vitezei şi de semnalare a oboselii şi a neatenţiei. Şoferii care vor avea un nivel de alcool peste limitele legale nu vor mai putea să conducă vehicule.

De fapt, statele membre au aprobat definitiv un text care prevede până la această dată obligaţia ca toate maşinile noi introduse pe piaţa UE să fie dotate cu sisteme avansate de siguranţă, cum ar fi alcolock. "Noile reguli vor contribui la reducerea semnificativă a numărului deceselor şi răniţilor grav pe căile de acces ale UE" şi, de asemenea, vor consolida competitivitatea producătorilor de maşini europene pe piaţa globală", se arată într-o notă emisă de Bruxelles, preluată de Europa Today.

Noile sisteme obligatorii

Printre dispozitivele obligatorii va fi sistemul inteligent de adaptare a vitezei, care notifică şoferul dacă limita de viteză este depăşită prin intermediul vibraţiei pedalei de acceleraţie.

Sistemul de detectare a oboselii şoferului şi tehnologiile de conducere vizând neatenţia, care verifică dacă se micşorează concentrarea şoferului, vor fi, de asemenea, standard. La fel ca şi lămpile de frână adaptate pentru frânarea de urgenţă, care indică vehiculelor din spate dacă cel din faţă a trebuit să frâneze brusc prin intermitenţa farurilor de oprire, precum şi camere video retrovizoare, dispozitiv care prin monitor sau camera video detectează prezenţa persoanelor sau obiectelor în timpul marşarierului, evitând coliziunea.

De asemenea, vor fi necesare sisteme de monitorizare a presiunii anvelopelor, care estimează nivelul presiunii în roţi şi avertizează şoferul în caz de anomalii. În plus, există dispozitivele alcolock menţionate anterior, care evită condusul în stare de ebrietate, deoarece şoferul va trebui să sufle în dispozitivul alcolock înainte de a porni motorul şi dispozitivul de înregistrare a accidentelor, care marchează datele relevante în timpul şi după un accident de maşină.

Pentru autoturismele şi vehicule comerciale mici va fi obligatorie existenţa sistemului automat de frânare de urgenţă şi sistemele de avertizare de schimbare a benzii (ambele deja obligatorii pentru camioane). În plus, vor fi obligatorii dispozitivele pentru monitorizarea precisă a presiunii în anvelope.

Pe lângă cerinţele generale şi sistemele existente, vehiculele comerciale mari şi autobuzele vor trebui, de asemenea, să fie echipate cu dispozitive care să extindă viziunea directă a şoferului, astfel încât acesta să poată vedea utilizatorii vulnerabili de pe şosele, stând pe scaun, fără să fie nevoit să folosească oglinzi sau camere video şi, de asemenea, sisteme de semnalizare, care detectează prezenţa bicicliştilor şi pietonilor în imediata apropiere a vehiculului.

Mai multe informaţii: EU Strategic Action Plan on Road Safety