Atlantic Future Forum: China este ameninţarea secolului 21, susţine consilierul pentru securitate al lui Donald Trump

Robert O'Brien
Robert O'Brien (Brendan Smialowski / AFP via- Getty Images)

Consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Donald Trump, Robert O’Brien, a reiterat miercuri acuzaţiile la adresa Chinei spunând că regimul comunist încearcă să fure cercetările referitoare la vaccinul pentru Covid-19 făcute de Occident. O'Brien a descris regimul de la Beijing ca fiind un "rival malign" care încearcă să monopolizeze fiecare industrie importantă a secolului 21, potrivit Reuters.

Tema a fost deseori ridicată în discuţie de către secretatul american de Stat, Mike Pompeo.

Membri seniori ai Administraţiei Trump au identificat deja China ca principalul competitor al Statelor Unite şi au acuzat în repetate rânduri Partidul Comunist Chinez că profită de clauzele favorabile ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului pentru a duce o competiţie neloială, deseori folosind forţa de muncă din vastul sistem de lagăre de muncă al Chinei.

După erupţia focarelor de virus Wuhan în toată lumea, la începutul anului 2020, Statele Unite au acuzat China comunistă de muşamalizarea gravităţii pandemiei şi de faptul că a permis, cu bună ştiinţă, răspândirea virusului Wuhan în Occident.

Într-un discurs vehement la adresa Chinei, O’Brien a subliniat, în faţa unor oficiali seniori, militari şi de informaţii, din SUA şi Marea Britanie, că regimul comunist este o putere agresivă care îşi reprimă poporul şi care încearcă să-şi constrângă atât vecinii, precum şi lumea liberă occidentală.

”Partidul Comunist Chinez doreşte să domine în toate domeniile şi în toate sectoarele...şi intenţionează să monopolizeze toate industriile importante ale secolului 21”, a afirmat O’Brien în cadrul Atlantic Future Forum, prin intermediul unei intervenţii video de la bordul portavionului HMS Queen Elizabeth.

Citiţi şi "Cum a reuşit China să roadă economia americană până la temelie"

”Cel mai recent, Partidul Comunist Chinez s-a folosit de spionajul cibernetic pentru a viza companiile care dezvoltă vaccinuri şi tratamente destinate Covid-19 în Europa, Marea Britanie şi Statele Unite, în timp ce, pe de altă parte, susţine necesitatea cooperării internaţionale”, a spus O'Brien.

O'Brien a atras atenţia că Occidentul a acordat Chinei concesii zeci de ani, inclusiv prin acceptarea în Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), crezând că se va deschide din punct de vedere economic şi politic, în timp ce va reduce propriile bariere impuse companiilor străine şi se va liberaliza politic.

”Din păcate, acestea sunt promisiuni pe care până în prezent nu le-a respectat", a subliniat O'Brien.

Răspunsul Chinei la noul focar de coronavirus, ”a şters orice îndoieli cu privire la intenţiile sale”, a spus O'Brien. Donald Trump şi înalt oficiali ai administraţiei sale au subliniat în repetate rânduri că, deşi China a impus carantină totală asupra oraşului Wuhan pe 23 ianuarie, închizând posibilitatea ca locuitorii oraşului lovit de focar să se poată deplasa în interiorul Chinei, autorităţile au permis efectuarea de zboruri internaţionale, criticând chiar SUA în momentul în care administraţia americană a blocat intrarea călătorilor din China, la sfârşitul lunii.

Citiţi şi "Moartea este motorul care duce istoria înainte". Teorii fasciste ale Partidului Comunist Chinez

În dosarul spionajului pe scară largă, O'Brien a arătat că Beijingul a cooptat organizaţii internaţionale şi le-a obligat să instaleze echipamente chineze de telecomunicaţii.

Citiţi şi "Insulele Feroe ameninţate de ambasadorul chinez să accepte echipamente 5G de la Huawei, la schimb cu acorduri cu China"

Consilierul american a afirmat că proiectul internaţional emblematic al Chinei, aşa-numita iniţiativă Centura şi Drumul, presupune oferirea unor ”împrumuturi nesustenabile” naţiunilor sărace pentru a construi proiecte de infrastructură uriaşe şi, deseori, nefolositoare, cu ajutorul unor firme şi muncitori chinezi.

”Dependenţa acestor ţări de împrumuturile chineze le erodează suveranitatea şi le pune în situaţia de a trebui să respecte linia Partidului cu privire la voturile în cadrul ONU”, a precizat O'Brien.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii