Au început "cele două reuniuni" din Beijing

Delegaţii stau în Sala Mare a Poporului în timpul sesiunii de deschidere a Congresului Naţional al Poporului (CNP), de la Beijing, pe 5 martie
Delegaţii stau în Sala Mare a Poporului în timpul sesiunii de deschidere a Congresului Naţional al Poporului (CNP), de la Beijing, pe 5 martie (Ed Jones / AFP / Getty Images)

Analiză de ştiri

În cadrul propagandei lansate înaintea "Celor două reuniuni", un eveniment politic major care va avea loc la Beijing în această săptămână, s-a aflat şi o fotografie comparativă: O imagine de la o conferinţă de presă din 2001 juxtapusă cu una de la evenimentul din acest an. În prima imagine se puteau observa mai multe buchete de flori pe podium. În cea de-a doua acestea nu mai existau.

"Mass-media acordă o atenţie deosebită atmosferei din jurul celor două reuniuni", a declarat un cititor al Hebei Satellite. "Frugalitatea se observă peste tot în jur."

Cumpătarea ar trebui să reflecte tonul noii conduceri a lui Xi Jinping, care a devenit secretar general al Partidului Comunist Chinez (PCC) în noiembrie anul trecut.

Dar aceasta nu a fost primită foarte bine de o populaţie din ce în ce mai interesată de politică, care a ridiculizat pe o varietate de forumuri on-line această cumpătare şi a subliniat că fenomenul corupţiei este foarte răspândit în partid, acesta risipind mult mai mulţi bani decât preţul câtorva flori.

Actualul 'conclav' - al Congresului Naţional al Poporului şi al Conferinţei Politice Consultative a Poporului Chinez, care se reunesc la Beijing pentru întâlniri ce vor dura două săptămâni - va fi utilizat pentru a evidenţia unele dintre politicile pe care Xi doreşte să le promoveze la începutul conducerii sale.

Reuniunile au loc în fiecare an, dar noua conducere comunistă îşi va primi rolurile în stat în cadrul evenimentului din acest an: Xi Jinping va deveni preşedintele Republicii Populare Chineze, iar mâna sa dreaptă, Li Keqiang, îl va înlocui pe Wen Jiabao ca premier.

Wen, care încă este premier (predarea funcţiei va avea loc în mod oficial în ultima zi a reuniunii), a predat ultimul său raport de muncă pe 5 martie, subliniind ceea ce el a numit realizările şi eşecurile conducerii în ultimii cinci ani.

Adesea afişându-şi emoţiile în public, Wen spunea la evenimentul din acest an (în concluziile raportului său de muncă de 30 de pagini):"Haideţi să ne unim sub conducerea Comitetului Central al Partidului, cu tovarăşul Xi Jinping ca Secretar General, şi să muncim din greu pentru a termina construirea unei societăţi prospere în toate privinţele."

Alte aspecte care vor fi puse în discuţie sau vor atrage aplicarea de politici includ o remaniere a birocraţiei, schimbări minore în controlul întreprinderilor de stat şi măsuri de reducere a smogului care afectează ţara.

Cu toate acestea, mulţi observatori ai sistemului politic chinez consideră reuniunile un eveniment de faţadă, o încercare de a arăta că China nu este de fapt condusă de un mic grup de oameni aflaţi la nivelurile superioare ale ierarhiei politice. Dar puterea reală este în Partidul Comunist, care se află deasupra celor 3.000 de delegaţi chemaţi la Beijing.

Astfel, niciuna dintre problemele reale privind gestionarea afacerilor de stat nu va fi decisă de fapt în timpul reuniunilor, potrivit analiştilor.

"Problemele care vor fi discutate sunt lucruri ce au fost deja decise", susţine Cheng Xiaonong, fost consilier al liderului chinez reformist demis Zhao Ziyang. "Conducerea nu are nevoie decât de o aprobare formală. Deci acum vom asista la obţinerea acestei aprobări formale."

Acest lucru necesită ca mii de "reprezentanţi ai poporului", îmbrăcaţi în haine militare şi etnice, să ridice mâinile lor pentru a părea că votează anumite chestiuni importante.

Aceste persoane sunt atent alese când vine vorba de fiabilitate politică, cele mai multe dintre ele fiind de fapt membri ai Partidului Comunist.

"În cazul reprezentanţilor Conferinţei Politice Consultative, nu este o chestiune privind voinţa persoanei", a declarat Ge Jianxiong, el însuşi delegat şi bibliotecar-şef la Universitatea Shandong, într-un interviu cu Financial Times Chinese.

"Dacă nu eşti membru de partid, atunci te înregistrezi la Departamentul Frontului Unit, iar dacă eşti membru de partid, atunci te înregistrezi la Departamentul de organizare, iar Partidul Central aprobă listele celor înscrişi", a declarat Ge Jianxiong.

Un control atotcuprinzător al partidului asupra procesului, care a fost iniţial menit să demonstreze că sunt alte forţe instituţionale care mediază conducerea Partidului Comunist, relevă de fapt această şaradă, potrivit lui Hu Ping, un comentator şi analist senior din New York pe teme legate de regimul chinez.

"Este o adunare de oameni care joacă un scenariu bine-ştiut dinainte", a declarat el într-un interviu telefonic. "Chiar şi identitatea persoanelor prezente la eveniment este selectată. S-ar putea să dorească nişte feţe noi, aşa că dacă au nevoie de o femeie, atunci vor găsi o femeie, dacă au nevoie de un muncitor, atunci vor găsi un muncitor. Iar dacă au nevoie de un ţăran, atunci vor găsi un ţăran."

Hu Ping a menţionat un interviu din 2010 cu activistul-artist Ai Weiwei şi Li Yuxiao, redactorul-şef al portalului web QQ, unul dintre cele mai frecventate din China.

Li spunea că în 2006, atunci când compania sa a început să raporteze on-line cu privire la cele două reuniuni, cele mai multe comentarii din partea internauţilor erau negative, dar existau totuşi unele pozitive. Dar după aceea, "comentariile au fost 100 la sută critice la adresa celor două reuniuni, delegaţilor şi liderilor de partid".

"În acel moment nu am avut de ales decât să închidem funcţia 'comentarii'. Când citeai acele comentarii, puteai vedea cu uşurinţă că ei au pierdut complet inimile oamenilor", a afirmat Li.

Pentru reuniunile din 2013, funcţia 'comentarii' a fost reactivată, dar cele mai multe dintre ele par să fie pozitive - indicând faptul că armata notorie de cenzori a regimului a intervenit pentru a filtra comentariile critice.

"Situaţia este de-a dreptul hilară", susţine Hu Ping. "Totul este o glumă binecunoscută de toată lumea."