Au plecat oierii, vin transportatorii! Guvernul, blocat de mii de autovehicule (Video)

După ce marţi oierii au pus Senatul pe jar, joi a venit rândul transportatorilor să pună presiune pe Guvern.
Protestul transportatorilor
Protestul transportatorilor
Se încarcă player-ul...

UPDATE: În urma întâlnirii cu reprezentanţii transportatorilor, Guvernul precizează că vicepremierul Dîncu a cerut ASF să prezinte un raport după finalizarea controalelor desfăşurate la societăţile de asigurări pentru verificarea cauzelor care au dus la creşterea poliţelor RCA şi să continue, într-un ritm mai accelerat discuţiile cu reprezentanţii transportatorilor.

"Cerem ASF să propună măsuri legislative după încheierea controlului şi să-şi continue activitatea, lucrând în beneficiul consumatorului", a menţionat vicepremierul Vasile Dîncu.

UPDATE: Protestul transportatorilor la Guvern s-a încheiat. Spre deosebire de oieri, care au plecat de la Senat cu promisiunea unei ordonanţe de urgenţă, transportatorii se întorc acasă doar cu promisiunea unor negocieri.

Ca program al negocierilor ce vor urma, luni o delegaţie va merge la Ministerul Transporturilor, iar marţi vor avea loc discuţii vicepreşedintele ASF şi reprezentanţi ai firmelor de asigurări.

Participant la discuţiile de astăzi de la Guvern, unul dintre liderii sindicali ai transportatorilor Vasile Ştefănescu, a declarat că ar trebui să mai acorde Executivului 2-3 săptămâni de răgaz pentru rezolvarea problemei, însă manifestanţii au cerut ca Guvernul să fie păsuit doar până marţea viitoare, în caz contrar ameninţând cu proteste la nivel naţional, relatează Hotnews.

Cât despre negocierile ce au avut loc azi, pe fundalul protestului, doi dintre delegaţii transportatorilor au declarat că vicepremierul Dîncu şi reprezentanţii ASF, s-au arătat deschişi însă nu au vrut să semneze nimic.

"Dâncu a spus că nu semnează nimic până nu vine premierul. la negocieri. Sunt foarte dezamăgit, senzaţia mea e că nimic nu se schimba în ţara asta", a declarat unul dintre liderii protestului la microfon.

UPDATE: "Comisia pentru transporturi şi infrastructură a Camerei Deputaţilor a luat la cunoştinţă despre situaţia escaladării preţurilor asigurărilor RCA.", informează Camera Deputaţilor.

Potrivit comuniatului remis Epoch Times, membrii comisiei au lansat un apel la Autoritatea de Supraveghere Financiară "pentru a identifica soluţii şi a interveni de urgenţă pentru ca transportatorii şi posesorii de autovehicule să plătească sume rezonabile pentru asigurarea RCA-Cartea Verde, având în vedere faptul că aceste asigurări sunt obligatorii pentru toate autovehiculele care circulă pe drumurile publice din România sau în orice altă ţară semnatară a sistemului Carte-Verde."

"Considerăm, fiind îngrijoraţi în acelaşi timp, că escaladarea preţurilor acestui tip de asigurări poate conduce chiar la falimentul firmelor mici de transport rutier şi la migrarea în alte ţări a firmelor medii şi mari de transport rutier din România." mai precizează deputaţii.

Comisia de specialitate din Camera Deputaţilor mai dăugă că şi-au propus ca, la începutul sesiunii următoare, să strângă la masa discuţiilor factorii decizionali implicaţi în reglementarea pieţei asigurărilor, precum şi reprezentanţii asociaţiilor transportatorilor pentru a analiza şi identifica cele mai bune soluţii legislative în vederea stabilirii clare şi transparente a modului de calcul a primelor RCA de către asigurători, precum şi posibilitatea modificării Regulamentului privind veniturile Autorităţii de Supraveghere Financiară, în sensul reducerii unor taxe şi tarife percepute societăţilor care activează pe piaţa asigurărilor.

UPDATE: "Cei cu tirurile şi camioanele nu au fost lăsaţi să intre. Sunt în jur de 3.000 de maşini cu totul şi camioane vreo 500 care nu fost lăsate", acuză Gheorghe Stănescu, patronul unei firme de taxi, citat de B1 TV.

UPDATE. O delegaţie formată din 10 reprezentanţi ai transportatorilor este invitată la ora 11:00 la negocieri cu vicepremierul Vasile Dîncu.

Conform unui comunicat al Guvernului, la discuţii iau parte ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, Victoria-Violeta Alexandru, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Cornel Coca Constantin şi reprezentanţi ai asiguratorilor.

Protestul transportatorilor
Protestul transportatorilor (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

* * *

UPDATE. "Mişu Negriţoiu are peste 40.000 de euro salariu pe lună să-i protejeze pe mafioţii din asigurări. Nu există nicio diferenţă între ASF-ul lui Ruşanu şi cel al lui Negriţoiu. E aceeaşi cloacă!", se aude la portavoce în timp ce mulţimea cere demisia lui Negriţoiu.

Protestul transportatorilor
Protestul transportatorilor (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

* * *

UPDATE. Principalele nemulţumiri ale transportatorilor sunt legate de RCA şi de modul în care funcţionează Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a explicat pentru Epoch Times Ghişa Mihai Victor, vicepreşedinte al Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), unul dintre organizatorii acestui protest.

"Eu sunt taximetrist. Principala noatră nemulţumire este legată de RCA-ul care s-a scumpit anul acesta cu 400% şi de la anul vor să-l tripleze. Ca să aveţi idee, la ora actuală, pentru un RCA plătim 72 de milioane pe an. Gândiţi-vă şi dvs, cu banii ăştia în cinci ani ne luăm două maşini noi şi de la anul, o maşină la şase luni cu preţul RCA-ului. Deja a ajuns la preţul TVA-ului un RCA! Nu se mai poate!" a declarat sindicalistul.

După ce că RCA-urile sunt mari, când merg la asiguratori pentru dosar de daună, transportatorii stau la cozi infernale şi se trezesc cu dosarele blocate, a mai acuzat Ghişa: "Ne-am săturat de minciuni şi de statul la cozi când ne duce la asiguratori să deschidem dosare. Toţi angajaţii acestor asiguratorii primesc comisioan dacă blochează dosarul! Normal că dacă acel angajat ca să îşi ia bani nouă nu ne mai bagă dosarul la plată niciodată!"

O altă nemulţumire este legată de supraacciză, a precizat liderul sindical:

"Noi plătim supraacciză în combustibil! Combustibilul este mai scump în România decât în Germania. Un litru de motorină costă în Germania 1 euro, în timp ce în România este 1,25. S-a plătit supraacciză să avem drumuri, şi drumurile se rup! Pentru ce plătim banii ăştia? Nu mai vrem să plătim banii aştia, avem taxe de drum şi în rovinietă. Nu mai vrem alte taxe, ne omoară, ne bagă în faliment!" a adăugat liderul sindical.

Întrebat ce părere are despre faptul că premierul Dacian Cioloş a declarat că Guvernul este mediator în relaţia cu ASF şi că nu poate să ia decizii fără propuneri din partea ASF, liderul sindical susţine că este datoria Guvernului să desfiinţeze ASF, instituţie unde se iau "salarii nesimţite, în timp ce transportatorii abia mai reuşesc să-şi plătească taxele.

Potrivit liderului sindical, transportatorii cer o ordonanţă de urgenţă prin care supraacciza la carburanţi să scadă, să se desfiinţeze ASF, să se facă o nouă instituţie iar RCA să scadă, nu să crească. Nivelul RCA-ului ar trebui să nu fie mai mare ca salariul minim pe economie, iar transportatorii să aibă dreptul să îşi facă asigurări în străinătate, unde sunt mai ieftine, a precizat Ghişa.

Sindicalistul susţine că la protest vor participa în jur de 15.000 de autovehicule.

Între timp, la portavoce se cere ca Dacian Cioloş să vină în Piaţă. "Noi de aici nu plecăm, nu mai avem unde să ne ducem! RCA s-a scumpit cu 400 la sută. Toată presa vuieşte - companiile de asigurări şi-au dublat sau triplat profitul, iar banii ăştia ies din ţară, pentru că e vorba de companii străine".

Protest al transportatorilor in fata Guvernului
Protest al transportatorilor in fata Guvernului (Loredana Diacu/ Epoch Times Romania)

* * *

UPDATE. Transportatorii au pancarte pe care se pot citi mesaje precum: "Service-uri în faliment, ASF incompetent", "ASF o mare mizerie", "Desfiinţaţi cloaca ASF", "Astra şi Carpatica, SIDA şi EBOLA" şi "Mişu Negriţoiu, criminalul care a distrus asigurările in România".

La boxe răsună mesajul pentru borfaşi al actorului Mihai Gruia Sandu.

Protestul transportatorilor
Protestul transportatorilor

* * *

UPDATE. Traficul este parţial blocat. Se circulă doar pe Bd. Aviatorilor, în ambele direcţii de mers, în timp ce Kiseleff este complet blocat de o coloană de autocare, taxiuri, microbuze, care se întinde, potrivit jandarmilor, cel puţin până la Arcul de Triumf.

Piaţa Victoriei, pe latura dinspre Guvern, este îngrădită cu garduri metalice păzite de impresionante efective de jandarmi. În jurul Guvernului sunt mobilizate de asemenea dube, jandarmi, inclusiv maşini de intervenţie dotate cu tunuri cu apă.

Protestul transportatorilor
Protestul transportatorilor (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

* * *

UPDATE. Scuarul din Piaţa Victoriei în faţa Guvernului este plin de microbuze, taxiuri şi autocare pe parbrizele cărora se văd lipite afişe cu mesajul: "Protest RCA" şi "Protest supraacciză".

Protestul transportatorilor
Protestul transportatorilor (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

* * *

UPDATE. Protestul transportatorilor nu este împotriva Guvernului, a declarat Dacian Cioloş în Parlament cu o zi înainte ca instituţia pe care o conduce să fie "asediată" de transportatori, adăugând că Guvernul poate fi doar mediator între transportatori şi Autoritatea pentru Supraveghere Financiară dar că nu poate să ia decizii fără propuneri din partea ASF.

"Protestul transportatorilor nu este împotriva guvernului. Vrem să punem în legătură ASF-ul cu protestatarii pentru a se găsi soluţii pentru medierea conflictului. Noi nu avem ce să facem", a declarat Cioloş, citat de stiripesurse.ro.

* * *

Nemulţumiţi de majorarea spectaculoasă a preţului la RCA, transportatorii rutieri anunţă un protest de amploare în faţa Guvernului. La protestul programat să se desfăşoare joi, în intervalul orar 10 - 15 vor fi mobilizate aproximativ 9.000 de autobuze, autocare şi taxiuri care aparţin patronatelor cu activitate în domeniul transportului public de persoane şi aproximativ 900 de autocamioane din domeniul transporturilor de marfă.

Protestul este organizat de Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.), împreună cu Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE 2002), Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale (ARTRI), Asociaţia Naţională a Transportatorilor şi Taximetriştilor Independenţi (ANTTI) şi Asociaţia Operatorilor de Transport (APULUM)

"Prezentăm scuzele noastre bucureştenilor, pentru acţiunea de protest care va afecta circulaţia în zona centrală a oraşului, însă aceasta este singura cale prin care autorităţile pot fi determinate să înţeleagă faptul că instituţiile trebuie să fie în slujba cetăţenilor şi nu invers. Măsurile luate în ultimul timp afectează atât transportatorii, cât şi cetăţenii posesori de autovehicule, care vor plăti RCA de cca. 1.000 de euro anual, mult peste puterea financiară a românilor. De asemenea, creşterile de taxe din Transporturi vor afecta toate celelalte industrii şi comerţul, prin creşterea preţurilor, astfel încât va produce o scădere a puterii de cumpărare, ce-i va afecta pe toţi românii”, a declarat Vasile Ştefănescu, Preşedinte COTAR, potrivt comunicatului remis Epoch Times.

"Totodată, posesorii de vehicule care parchează de regulă în Piaţa Victoriei sunt rugaţi să înţeleagă situaţia fără precedent şi necesitatea acestei acţiuni de protest şi să lase libere, pentru data de 17 decembrie, parcările din această zonă. Sperăm ca toţi locuitorii Capitalei vor solidariza cu această acţiune organizată în interesul general al persoanelor fizice şi juridice, pentru reducerea valorilor RCA şi eliminarea supraaccizei din preţurile carburanţilor, începând cu data de 01.01.2016.", se mai precizează în comunicat.

Principalele revendicări ale transportatorilor sunt:

Intervenţia autorităţii pentru uncost al primei RCA suportabil de către transportatori, în condiţiile în care tariful RCA a ajuns să crească cu peste 300% în ultimele 6 luni pentru activitatea de transport persoane şi transport marfă, inclusiv taxi.

Eliminarea supraacizei, începând cu data de 1 ianuarie 2016.

Intervenţia Guvernului României pentru modificarea actelor normative (decizii ORDA) prin care operatorii de transport sunt obligaţi să plătească sume enorme pentru drepturile de autor, deşi obiectul lor de activitate îl constituie transportul de persoane, şi nu difuzarea operelor muzicale sau a muzicii ambientale în autobuze, taxiuri.

De asemenea, transporatatorii mai solicită sprijin pentru modificarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, astfel încât operatorii de transport să fie exoneraţi de obligaţia de a plăti lunar drepturile de autor numai pentru simplul fapt că autovehiculul este dotat cu un aparat de radio. Să se procedeze ca în Uniunea Europeană, să fie plătită o singură taxă la înmatricularea autovehiculului care va fi folosit la activitatea de transport persoane.

Urgentarea parcursului legislativ din partea Ministerului Transporturilor pentru proiectele actelor normative discutate şi aprobate în Comisiile de dialog social (modificarea HG 69.), documente care ar trebui înaintate la Guvern sau la Monitorul Oficial pentru publicare.