Audierile la parlament pe tema miliardului furat. Chetraru susţine că a recuperat o parte din bani

Deputaţii de la Chişinău au audiat rapoartele privind fraudele din sistemul financiar-bancar al Republicii Moldova cu uşile închise. Decizia a fost luată de 52 de deputaţi. După mai mult de două ore, deputaţii au decis reluarea transmisiunii online a şedinţei.
Viorel Chetraru, şeful Centrului Naţional Anticorupţie
Viorel Chetraru, şeful Centrului Naţional Anticorupţie (tribuna.md)

Viorel Chetraru, directorul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), a precizat că în cazul BEM au fost examinaţi cei care au luat 54 de credite mari şi toate persoanele vizate au fost puse sub învinuire. „Este vorba de 44 cauze penale dintre care 20 au fost expediate în judecată”, a mai adăugat Chetraru.

Acesta susţine că o mare problemă este faptul că în cazul mai multor investigaţii nu sunt pornite cauze penale din cauza lipsei părţilor vătămate, care au avut de suferit de pe urma acordării creditelor neperformante. În acelaşi timp, Chetraru susţine că au fost identitificate active, inclusiv imobile, care au fost procurate din banii scoşi din cele trei bănci, suma fiind de 200 milioane de dolari. Au fost identificaţi beneficiarii fictivi ai acestor active şi în acest sens, au fost efectuate deplasări urgente în Marea Britanie, Rusia, Panama, Cipru, Letonia şi alte ţări, menţionează jurnal.md

„Este vorba despre 13,5 miliarde de lei, iar dacă vom obţine confirmarea din partea instituţiilor similare din mai multe ţări privind localizarea activelor, atunci o bună parte din această sumă va fi recuperată. A fost identificat circuitul financiar prin care au fost scoşi aceşti bani din bănci în afara ţării”, a subliniat Viorel Chetraru.

De asemenea, directorul CNA a mai precizat că a avut loc un „carusel al creditării”, când o anumită sumă era împrumutată unei persoane, iar apoi recuperată pentru a fi din nou acordată sub formă de credit şi au fost folosite formule contabile prin care o mică sumă rămasă „umfla” datoriile acestor bănci. De asemenea, Viorel Chetraru susţine că aceste credite erau acordate grupurilor afiliate managamentului Băncii de Economii, sau aşa-numitului ”grup Shor”.

O parte din miliardul de dolari sustras din sistemul bancar a fost returnat în ţară şi chiar a fost investită în Aeroportul Chişinău şi nu numai : „Eu rămîn pe aceeaşi poziţie. O parte din bani a revenit în ţară, inclusiv în Aeroport. Comisia specială care se ocupă de investigarea acestui caz ne va relata cine sînt beneficiarii direcţi ai acestor bani”, a spus el.