Aurescu: Suntem preocupaţi de situaţia din Ucraina. Rusia foloseşte propaganda şi dezinformarea prin canale ca Sputnik

Bogdan Aurescu
Bogdan Aurescu (Epoch Times România)

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat, miercuri seara la Digi24, că NATO şi România sunt preocupate de tensiunile iscate de desfăşurarea masivă de trupe ruseşti la graniţa cu Ucraina şi în Crimeea, situaţia urmând a fi discutată la o întâlnire trilaterală România-Polonia-Turcia, ce va avea loc la Bucureşti.

Întrebat despre ce se întâmplă în estul Ucrainei, în Marea Neagră, în contextul în care NATO a cerut Rusiei să retragă trupele comasate la graniţa cu Ucraina, sursele din presă vorbind de 150.000 de militari care ar fi apărut în ultimele săptămâni acolo brusc, şi ce înseamnă asta pentru România, Bogdan Aurescu a replicat că „fără îndoială, este o situaţie care ne preocupă”.

„Este o situaţie faţă de care noi ne-am exprimat îngrijorarea şi am avut câteva ocazii bune, ca să spun aşa, pentru a discuta împreună atât cu aliaţii din NATO, săptămâna trecută, când am participat la o reuniune ministerială comună, în premieră, la NATO, miniştri de externe şi miniştri ai apărării, şi pe de altă parte la Uniunea Europeană, pentru că luni am avut consiliul de afaceri externe la care a participat ca invitat ministrul de Externe al Ucrainei pe care, de altfel, îl voi avea şi eu ca invitat în această săptămână, vineri. În acelaşi timp, am avut şi o dezbatere pe fond între miniştrii de externe europeni cu privire la situaţia din Ucraina. Este cea mai mare masare de trupe ruseşti din 2014 încoace, este cu adevărat, în toate analizele, o mişcare de trupe neobişnuită care a alertat NATO, în mod firesc, a alertat Statele Unite, a alertat membrii Uniunii Europene şi care ne preocupă pentru că vrem să identificăm care sunt obiectivele acestor manevre şi, în acelaşi timp, să vedem care sunt măsurile cele mai potrivite pentru a dezescalada această situaţie”, a subliniat Aurescu.

Şeful diplomaţiei române a adăugat că diplomaţii încearcă să găsească mijloace de dezescaladare a conflictului, în contextul în care Rusia se foloseşte, în afară de masarea de trupe, şi de metode precum propaganda şi dezinformarea prin canale de propagandă precum Sputnik.

„Ceea ce este important, cel puţin pentru diplomaţi, în momentul de faţă, este să găsim căi de dezescaladare a acestei situaţii. Acesta este unul dintre aspectele pe care îl vom discuta şi la întâlnirea aceasta trilaterală de la Bucureşti pentru că, până la urmă, armele diplomaţilor sunt argumentele. Trebuie să facem în aşa fel încât situaţia să nu ajungă într-un moment în care diplomaţia nu mai are ce face. De aceea, şi UE şi NATO au reacţionat şi SUA sunt preocupate de această creştere a asertivităţii ruseşti. Vedem nu doar masări de trupe, vedem şi activităţi de spionaj, de atac hibrid, de atacuri cibernetice, a se vedea dosarul Solar Winds şi vedem propagandă, dezinformare, campanii pe care le duce, vă dau doar exemplul Sputnik Moldova, care acoperă şi România şi care transmite în direct protestele împotriva măsurilor anti-Covid”, a declarat ministrul de Externe.

Oficialul a precizat că se încearcă găsirea celor mai „potrivite măsuri de acţiune pentru a dezescalada această situaţie, pentru a da exemple cât se poate de ferme în susţinerea integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei, în cazul de faţă, pentru a contracara încălcările drepturilor omului, cum este cazul Navalnîi”.

„Aici şi România a susţinut sancţionarea prin folosirea noului regim global al UE în domeniul drepturilor omului şi luăm tot felul de alte măsuri. Sunt foarte convins că discuţiile pe care le vom avea în aceste zile la Bucureşti vor avea un impact important pentru că faptul că ele au loc arată seriozitatea cu care tratăm evoluţiile la nivel regional”, a adăugat ministrul Afacerilor Externe.

Articolul complet aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne