Aurul şi argintul antic al României. Peste 1.000 de piese de tezaur într-o expoziţie de excepţie

Expoziţia itinerantă este cea mai mare şi valoroasă expoziţie organizată în România în ultimele decenii. Bârladul este cel mai mic oraş din cele care au fost vizate să găzduiască expoziţia „Aurul şi argintul antic al României”, pentru 50 de zile.
Expoziţia "Aurul şi argintul României", Muzeul Vasil Pârvan, Bârlad, 5-23 martie 2017
Expoziţia "Aurul şi argintul României", Muzeul Vasil Pârvan, Bârlad, 5-23 martie 2017 (Prin bunăvoinţă)

Peste 1.000 de piese de tezaur, provenite de la 32 de muzee din întreaga ţară, vor fi găzduite de Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad, pentru 50 de zile, între 5 martie - 23 aprilie, instituţia fiind a 16-a din ţară în care va fi expus tezaurul.

Iniţiativa organizării acestei importante expoziţii a aparţinut Muzeului Naţional de Istorie a României, care în anul 2013 a demarat acest extraordinar proiect, cu dorinţa declarată de a face cât mai cunoscută multitudinea de piese din metale preţioase, descoperite de specialişti în ultimele două veacuri.

Din rândul acestor valori putem enumera tezaurele de la: Pietroasele - judeţul Buzău (Cloşca cu puii de aur), Grădiştea Muncelului - judeţul Hunedoara (brăţările dacice), Buneşti Avereşti - judeţul Vaslui (diadema), Ostrovul Mare şi Hinova - judeţul Mehedinţi, Cucuteni Băiceni - judeţul Iaşi, Agighidol - judeţul Tulcea, Peretu - judeţul Teleorman, Sâncrăieni - judeţul Harghita, Constanţa (Tomis), Histria, Hârşova - judeţul Constanţa, Apahida, Cluj Someşeni - judeţul Cluj, Cugir, Blaj - judeţul Alba, etc. Practic, expoziţia acoperă, prin intermediul pieselor prezentate, aproximativ 6.000 de ani de istorie din acest areal geografic, respectiv din neolitic până în perioada antichităţii târzii.

La acest regal muzeografic este parte şi Muzeul "Vasile Pârvan", cu obiecte de aur şi argint descoperite în urma cercetărilor din aşezarea şi necropola de sec IV d.Ch. de la Bârlad - Valea Seacă, cel mai mare sit cercetat în Europa, aparţinând culturii Santana de Mureş - Cernjachov.

Instituţia bârlădeană va fi cea de-a 16-a din România, care are onoarea de a găzdui acest amplu şi valoros eveniment, fiind muzeul din oraşul cel mai mic în care expoziţia va poposi, de asemenea fiind singurul care nu se află într-o reşedinţă de judeţ. Acest lucru reprezentând implicit şi o recunoaştere a ceea ce s-a întâmplat în această instituţie în cei peste 100 de ani de existenţă, perioadă în care, prin cercetările şi descoperirile realizate, muzeul a contribuit substanţial la dezvoltarea patrimoniului istoric şi a ştiinţei româneşti.

Vernisajul expoziţiei este programat pentru duminică 5 martie, ora 11.00, la sediul central al Muzeului şi îşi va închide porţile, pentru public, pe data de 23 aprilie a.c. Programul de vizitare este de marţi — duminică, între orele 8.00 — 16.00. Toţi cei care vor dori să cunoască cele mai reprezentative piese din metale preţioase, practic tezaurul istoric al României, rod al mai multor milenii de evoluţie, sunt invitaţi să profite de această unică oportunitate prin care toate aceste bunuri sunt strînse într-un singur loc. De această dată la Bârlad. De altfel muzeul bârlădean, probabil va fi penultimul punct din periplul prin ţară al acestor inestimabile valori.