Australia a muşamalizat atacuri cibernetice comise de China asupra Parlamentului de dragul comerţului cu regimul comunist

(Getty Images)

Un scandal de proporţii a lovit Australia, în urma unei investigaţii legate de un recent atac informatic asupra Parlamentului şi a elitei politice.

Cercetătorii de securitate cibernetică au găsit urmele hackerilor chinezi în detaliile atacului, însă oficialii australieni au ales să muşamalizeze rezultatele pentru a nu supăra regimul dictatorial asiatic.

Canberra a refuzat să dezvăluie faptul că Beijingul se află în spatele unor atacuri cibernetice din februarie asupra Parlamentului său naţional şi a celor mai mari trei partide politice, cu câteva luni înainte de alegerile generale din mai, a raportat Reuters duminică, citând cinci surse anonime având informaţii despre dosar.

Constatarea a fost făcută iniţial în martie de către agenţia australiană cibernetică - Australian Signals Directorate (ASD).

Raportul agenţiei, care a inclus şi opinii ale Departamentului Afacerilor Externe, a recomandat păstrarea secretului implicării hackerilor chinezi pentru a nu afecta relaţiile comerciale cu China.

Potrivit a două surse, atacul a oferit autorilor acces la documentele pe teme precum politica fiscală şi externă, precum şi corespondenţă privată între parlamentari, personalul lor şi cetăţenii obişnuiţi.

Ştirile despre atac au fost împărtăşite cu cel puţin doi aliaţi ai Australiei - SUA şi Marea Britanie, a declarat o sursă pentru Reuters. Ambele ţări au refuzat să comenteze incidentul.

Atunci când a fost contactat de Reuters, Ministerul chinez de Externe a negat implicarea Beijingului în atacurile cibernetice, afirmând că fără dovezi, toate afirmaţiile „creează zvonuri”.

„Am dori să subliniem faptul că China este, de asemenea, o victimă a atacurilor pe internet”, a sugerat Ministerul într-o declaraţie către Reuters.

China este cunoscută pentru proiectele masive de spionaj economic, efectuate în mare parte prin atacuri cibernetice, cu ajutorul cărora îşi asigură dezvoltarea economică şi ruinează competitorii.

În 2010, 15% din traficul total de internet fost redirectionat prin China pentru 18 minute, stârnind o furtună în mediile de intelligence americane, iar în 2018 un alt incident a zguduit lumea securitatii cibernetice - când s-a descoperit că traficul de date dintre Washington şi Los Angeles a fost redirecţionat timp de peste 2 ani prin servere ale China Telecom, aflate în China.

Europa nu este nici ea străină de interferenţele Chinei, astfel că, în iunie 2019, o mare parte a traficului de date de pe continent a fost redirecţionat prin China.

China este cel mai mare partener comercial al Australiei şi cel mai mare cumpărător de minereu australian de fier, cărbune şi mărfuri agricole, potrivit CNBC.

Beijingul preia peste o treime din exporturile totale ale Australiei şi trimite peste un milion de turişti şi studenţi în universităţile australiene în fiecare an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe