Australia cere Rusiei să coopereze în demersurile pentru începerea urmăririi suspecţilor în cazul prăbuşirii zborului MH17

Guvernul australian a cerut Rusiei să coopereze cu noile acţiuni de a deschide un proces împotriva persoanelor suspectate de implicare în doborârea zborului MH17 al companiei aeriene Malaysia Airlines în estul Ucrainei în iulie 2014, soldat cu moartea celor 298 de persoane aflate la bord.
Rămăşitele zborului malaezian civil MH17, care a fost doborât în estul Ucrainei în 17 iulie 2014.
Rămăşitele zborului malaezian civil MH17, care a fost doborât în estul Ucrainei în 17 iulie 2014. (Dominique Faget/AFP/Getty Images)

Investigatorii olandezi au concluzionat în 2015 că zborul MH17 a fost doborât de o rachetă rusească Buk lansată deasupra unui teritoriu controlat la acea vreme de forţele separatiste, care sunt implicate într-un război sângeros în regiunile estice ale Ucrainei – Doneţk şi Lugansk – cu trupele guvernamentale.

Ministrul australian de Externe, Julie Bishop, a cerut Rusiei să se conformeze rezoluţiei 2166 adoptată de Consiliul de Securitate al ONU, o rezoluţie al cărei autor este Australia.

“Rezoluţia cere tuturor statelor să coopereze pentru ca cei responsabili pentru acele crime să fie aduşi în faţa justiţiei”, a precizat Bishop duminică.

Luna trecută, Olanda a declarat că suspecţii în acest caz vor fi judecaţi într-un tribunal olandez, pe baza legii olandeze.

Rusia, care neagă orice implicare în luptele din estul Ucrainei, a respins, de asemenea, teroria că una dintre rachetele sale a fost folosită pentru doborârea zborului MH17.

Majoritatea pasagerilor aflaţi la bordul avionului Boeing 777, aflat pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur, au fost cetăţeni olandezi. Dar, avionul transporta pasageri din 17 ţări, inclusiv 38 de australieni.