Australia neagă că fi promis să intre în război cu China în cazul invadării Taiwanului in schimbul submarinelor americane

Richard Marles
Richard Marles (YouTube Capture)

Australia nu a promis "sub nicio formă" că va sprijini SUA într-un conflict militar legat de Taiwan în schimbul unui acord pentru achiziţionarea de submarine de atac cu propulsie nucleară americane, a declarat duminică ministrul australian al Apărării, Richard Marles.

Australia, SUA şi Marea Britanie au dezvăluit la începutul săptămânii trecute proiectul AUKUS, în baza căruia Canberra urmează să cumpere submarine militare americane din clasa Virginia, iar Marea Britanie şi Australia vor produce şi opera în cele din urmă o nouă clasă de submarine, SSN-AUKUS.

Guvernul laburist de centru-stânga al Australiei susţine că acordul de 368 de miliarde de dolari australieni (246 de miliarde de dolari) este necesar, având în vedere consolidarea militară a Chinei în regiune, pe care a catalogat-o drept cea mai mare de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, relatează Reuters.

Întrebat dacă, în schimbul accesului la submarine, Australia a oferit Statelor Unite vreun angajament de ajutor în cazul unui conflict cu privire la Taiwan, Marles a declarat pentru postul de televiziune ABC: "Bineînţeles că nu, şi nici nu a fost căutat vreunul".

El a spus că nu a existat "absolut nicio obligaţie quid pro quo pentru Australia în urma acestui acord.

China consideră Taiwanul, guvernat democratic, ca fiind propriul său teritoriu şi nu a renunţat niciodată la opţiunea de a recurge la forţă pentru a recupera insula. Preşedintele american Joe Biden a declarat că SUA ar apăra Taiwanul în cazul unui "atac fără precedent" din partea Chinei.

În cadrul acordului AUKUS, pe care aliaţii asiatici l-au salutat, dar pe care Beijingul l-a calificat drept un act de proliferare nucleară, SUA vor vinde Australiei trei submarine, construite de General Dynamics, la începutul anilor 2030, cu opţiunea Australiei de a cumpăra încă două.

Ministrul australian al Comerţului, Don Farrell, a declarat duminică faptul că este încrezător că o vizită programată în China pentru a se întâlni cu omologul său Wang Wentao va avea loc în ciuda tensiunilor legate de AUKUS.

Luna trecută, Farrell a declarat că întâlnirea este un semnal că relaţiile dintre Australia şi China se dezgheaţă.

El şi-a exprimat speranţa pentru o vizită în China a premierului Anthony Albanese în acest an, potrivit unei transcrieri guvernamentale a interviului său cu Sky News.

Programul AUKUS urmează să înceapă cu o investiţie de 6 miliarde de dolari australieni (4 miliarde USD) în următorii patru ani pentru a extinde o bază de submarine şi şantierele navale de submarine din ţară şi pentru a pregăti muncitori calificaţi.

Totodată, Australia urmează să furnizeze 3 miliarde de dolari australieni pentru a extinde capacitatea de construcţie navală a SUA şi a Marii Britanii, cea mai mare parte din această sumă fiind destinată accelerării producţiei de submarine americane din clasa Virginia.

În cadrul acordului, submarinele americane şi britanice vor fi desfăşurate în vestul Australiei începând cu 2027 pentru a ajuta la instruirea echipajelor australiene şi pentru a consolida disuasiunea. Oficialii americani au declarat că acest lucru va implica patru submarine americane şi unul britanic în câţiva ani.

Această primă fază a planului este deja în curs de desfăşurare, submarinul de atac american cu propulsie nucleară din clasa Virginia, Asheville, vizitând Perth, Australia de Vest, au declarat oficialii.

Un oficial american de rang înalt a declarat că AUKUS a reflectat ameninţările tot mai mari din Indo-Pacific, nu doar din partea Chinei faţă de Taiwanul autoguvernat şi în Marea Chinei de Sud contestată, ci şi din partea Rusiei, care a efectuat exerciţii comune cu China, şi a Coreei de Nord, de asemenea.

Rămân mari semne de întrebare cu privire la AUKUS, nu în ultimul rând în ceea ce priveşte restricţiile stricte impuse de SUA asupra schimbului extins de tehnologie necesar pentru proiect şi în ceea ce priveşte timpul necesar pentru livrarea submarinelor, chiar dacă ameninţarea percepută ca fiind reprezentată de China este din ce în ce mai mare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe