Australia: Sydney înconjurat de flăcările incendiilor şi învăluit de fum

În statul New South Wales au ars trei milioane de hectare: odată cu sosirea verii situaţia va deveni „catastrofală”. Incendiile au ajuns la 130 km de capitală.
Sydney învăluit de fum
Sydney învăluit de fum (screenshot tramite foto web)

Cel puţin trei milioane de hectare arse din septembrie până în prezent: este o suprafaţă echivalentă cu cea a Belgiei. Acesta este - în ziua solstiţiului de vară, un sezon care nu va face decât să agraveze situaţia de urgenţă, cu vânturi puternice şi temperaturi care au ajuns deja până la 47 de grade - bilanţul incendiilor din regiunea de sud-est a Australiei, New South Wales (Noul Wales de Sud sau Noua Galezie de Sud), unde se află, de asemenea, capitala Sydney, cu 5,2 milioane de locuitori.

Vineri, 20 decembrie, la sud de Sydney, a fost găsită cea de-a zecea victimă provocată de incendii, începând din luna august şi până în prezent: un bărbat a fost găsit carbonizat de un incendiu.

În prezent, trei mii de pompieri se ocupă de "îmblânzirea" a trei focare mari aflate la porţile capitalei învăluite de fum, iar autorităţile din New South Wales au solicitat populaţiei să amâne călătoriile de Sărbători. „Condiţiile actuale sunt cele mai grave”, a spus comisarul de stat al pompierilor, „deoarece există atât de multe focare active, preocupările sunt foarte grave, iar ziua pare foarte periculoasă”. Autorităţile au declarat vineri starea de urgenţă.

Începând cu luna august, coasta de est a Australiei a fost lovită de un val de căldură fără precedent: având în vedere climatul uscat şi sosirea verii, plus o combinaţie de vânturi foarte puternice dinspre vest, situaţia de urgenţă a incendiilor forestiere a devenit „catastrofală”, conform celor declarate de Gladys Berejiklian, premierul New South Wales (statul cel mai afectat de incendii).

Fenomenul incendiilor nu este nou - ca în orice regiune fierbinte, plată şi cu vânt – dar, faptul că a sosit mai devreme în acest an şi faptul că temperaturile atinse sunt extrem de elevate, conduc la un record de incendii tulburător. Arde, de asemenea, statul South Australia, unde 1.500 de pompieri au fost dislocaţi timp de trei zile la stingerea focarului care a consumat 40.000 de hectare; Statul Victoria, care înregistrează temperaturi extrem de ridicate, se află în stare de avertizare timpurie; dar cele mai impresionante imagini provin din capitală, Sydney, unde zilele trecute orizontul a fost invizibil din cauza fumului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură