Austria: Curtea Constituţională anulează rezultatul alegerilor prezidenţiale

Cea mai înaltă curte din Austria a decis că alegerile prezidenţiale ce au avut loc în luna mai trebuie repetate. Partidul de extremă dreapta al Libertăţii, al cărui candidat a pierdut la limită, a declarat că există “nereguli mari” la votul prin corespondenţă.
Preşedintele Curţii Constituţionale din Austria, Gerhard Holzinger.
Preşedintele Curţii Constituţionale din Austria, Gerhard Holzinger. (Captură Foto)

Curtea Constituţională a Austriei a anulat vineri rezultatele alegerilor prezidenţiale din luna mai, acceptând contestaţia Partidului anti-imigraţie al Libertăţii (FPO) şi deschizând calea pentru noi alegeri în lunile septembrie sau octombrie.

“Contestaţia făcută de liderul Partidului Libertăţii, Heinz-Christian Strache, împotriva alegerilor din 22 mai... a fost susţinută”, a declarat preşedintele Curţii Constituţionale, Gerhard Holzinger.

Curtea a precizat că îşi foloseşte standardul strict în ceea ce priveşte aplicarea regulilor electorale. Decizia “are doar rolul de a ne întări încrederea în legile noastre şi în democraţie”, a precizat Holzinger.

Rezultatele finale ale alegerilor din luna mai – după numărarea voturilor prin corespondenţă – l-a plasat pe fostul politician al Verzilor Alexander Van der Bellen în faţă cu puţin peste 30.000 de voturi.

Norbert Hofer de la FPO a ieşit pe locul întâi în prima rundă, care a avut loc în luna aprilie.

Rezultatele preliminare în seara celei de-a doua runde l-au plasat pe Hofer în faţă cu un mic avans, dar după numărarea a aproximativ 700.000 de voturi prin corespondenţă, Van der Bellen a fost declarat a doua zi câştigător.

Numărătoarea finală a arătat că Van der Bellen a obţinut 50,3% dintre voturi, comparativ cu 49,7% în cazul lui Hofer.

Partidul Libertăţii a susţinut că legea electorală a fost încălcată într-un mod sau altul în majoritatea celor 117 districte electorale.

Presupusele nereguli au inclus sortarea voturilor prin corespondenţă înainte de sosirea oficialilor comisiei electorale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe